jak nie zwarzyć masy na bazie masła

Opublikowano: 19.01.2016
jak nie zwarzyć masy na bazie masła
Bardzo lubię ciasta z kremem na bazie masła. Szczególnie masy te ucierane na parze . Nie pogardzę też ciastem z masą budyniową ucieraną z masłem. Wiem , że owe słodkie dobrodziejstwa nie należą do dietetycznych ale co zrobić :-)

Wracając do tytułu , kremy na bazie masła są łatwe do wykonania.
Składają się z prostych składników , dostępnych w każdym sklepie. Nawet u mnie na wsi :-)

Aby takie masy zawsze wychodziły aksamitne i nie ważyły się należy trzymać się dwóch żelaznych zasad.

Co zrobić aby masa się nie zwarzyła

1. Masło używane do kremu musi mieć zawsze pokojową temperaturę. Najlepiej wyjąć je z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia

2. Składniki które będziemy łączyć z masłem muszą być chłodne a najlepiej w tej samej temperaturze co masło .

 


Mam nadzieje że te proste zasady jak nie zważyć masy ułatwią wam życie.
Ja stosuję się do tych zasad i mogę szczerze napisać że działają . Skorzystałam z nich na przykład ostatnio podczas wykonania kremu do karpatki , która wyszła przepyszna.

 

 

prymat