Większość z nas kupuje pieczywo, ponieważ uważa, że jego przygotowanie może być trudne, pracochłonne i mało opłacalne. Ale tak naprawdę upieczenie domowych bułeczek jest proste i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych.
Przygotowując takie bułeczki dla siebie oraz naszych domowników mamy pewność, że nie zawierają w swoim składzie konserwantów, barwników, dodatkowych spulchniaczy ani poprawiaczy smaków czy zapachów, które często występują w pieczywie sklepowym.
Jak przygotować mięciutkie, puszyste bułeczki pełne ziaren, które będą pożywne, sycące, smaczne i do tego zdrowe? Czy ich wykonanie jest skomplikowane? Otóż nie, jest bardzo proste. Piekę je od lat i zawsze wychodzą idealne oraz smakują wszystkim domownikom, zarówno tym małym, jak i dużym. Bułeczki doskonale komponują się z rozmaitymi dodatkami oraz dobrze wpływają na pracę układu trawiennego. A jaki jest ich sekret?
PYSZNE BUŁECZKI PEŁNE ZIAREN
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g otrębów owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki zsiadłego mleka
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- duża szczypta kurkumy
- 1 jako (do posmarowania bułeczek)
- płatki owsiane i słonecznik (do posypania)
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Do 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy 2 łyżeczki drożdży w proszku, pół łyżeczki mąki, szczyptę soli i odrobinę cukru - mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
W tym czasie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy otręby owsiane, siemię lniane, szczyptę kurkumy, sól i cukier. Mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy powstały zaczyn, ciepłą wodę, olej rzepakowy i zsiadłe mleko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Po tym czasie bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 15 - 20 minut do zarumienienia.
Gorąco polecam samodzielne przygotowywanie zdrowego, pełnoziarnistego pieczywa. Z każdym dniem wykonanie bułeczek będzie łatwiejsze i stanie się swoistą normalnością, która będzie miała pozytywny wpływa na zdrowie naszej rodziny :)