Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak upiec zdrowe i smaczne bułeczki?

Domowe pieczywo jest najlepsze, gdyż nie zawiera w sobie konserwantów, barwników, dodatkowych spulchniaczy ani poprawiaczy smaków czy zapachów. Jak upiec smakowite, zdrowe i mięciutkie bułeczki domowe?

Większość z nas kupuje pieczywo, ponieważ uważa, że jego przygotowanie może być trudne, pracochłonne i mało opłacalne. Ale tak naprawdę upieczenie domowych bułeczek jest proste i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych.

Przygotowując takie bułeczki dla siebie oraz naszych domowników mamy pewność, że nie zawierają w swoim składzie konserwantów, barwników, dodatkowych spulchniaczy ani poprawiaczy smaków czy zapachów, które często występują w pieczywie sklepowym. 

 

Jak przygotować mięciutkie, puszyste bułeczki pełne ziaren, które będą pożywne, sycące, smaczne i do tego zdrowe? Czy ich wykonanie jest skomplikowane? Otóż nie, jest bardzo proste. Piekę je od lat i zawsze wychodzą idealne oraz smakują wszystkim domownikom, zarówno tym małym, jak i dużym. Bułeczki doskonale komponują się z rozmaitymi dodatkami oraz dobrze wpływają na pracę układu trawiennego. A jaki jest ich sekret?

 

 

PYSZNE BUŁECZKI PEŁNE ZIAREN

 

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

 

- 500 g mąki pszennej typ 650

- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

- 50 g otrębów owsianych

- 2 łyżki siemienia lnianego

- 2 łyżki zsiadłego mleka

- 2 łyżeczki drożdży w proszku

- 200 ml ciepłego mleka

- 200 ml ciepłej wody

- 4 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

- 1 łyżeczka soli morskiej

- duża szczypta kurkumy

- 1 jako (do posmarowania bułeczek)

- płatki owsiane i słonecznik (do posypania)

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Do 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy 2 łyżeczki drożdży w proszku, pół łyżeczki mąki, szczyptę soli i odrobinę cukru - mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.


W tym czasie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy otręby owsiane, siemię lniane, szczyptę kurkumy, sól i cukier. Mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy powstały zaczyn, ciepłą wodę, olej rzepakowy i zsiadłe mleko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 


Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

 

Jak upiec zdrowe i smaczne bułeczki?

 

2. Po tym czasie bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 15 - 20 minut do zarumienienia.

 

Gorąco polecam samodzielne przygotowywanie zdrowego, pełnoziarnistego pieczywa. Z każdym dniem wykonanie bułeczek będzie łatwiejsze i stanie się swoistą normalnością, która będzie miała pozytywny wpływa na zdrowie naszej rodziny :)

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak