Jajecznica to prosty i szybki sposób na pożywne oraz sycące śniadanie. Jest jedną z najlepszych propozycji na przygotowanie porannego posiłku, szczególnie wtedy, gdy spieszymy się do pracy oraz nie chcemy wyjść z domu głodni.
Najczęściej w porannej gonitwie, wbijamy na patelnię kilka jajek oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Nudne połączenie? Być może niektórzy lubią to zestawienie. Ale jak prosto i szybko sprawić, aby poranna jajecznica była niezwykła i stała się daniem wyjątkowym, pełnym smaków i aromatów? Jest na to rozwiązanie, które nie pochłonie nam o wiele więcej czasu, a sprawi, że przygotowane przez nas śniadanie zachwyci wszystkich naszych domowników.
Oto kilka propozycji na proste, ale niebanalne i smakowite połączenia składników w naszej porannej jajecznicy:
PROPOZYCJA 1. JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
Jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi to propozycja na proste urozmaicenie śniadaniowej jajecznicy o nutkę słodyczy pomidorków koktajlowych oraz nutkę ostrości szczypiorku.
Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- 15 słodkich pomidorków koktajlowych
- pęczkek szczypiorku
- sól morska
- pieprz kolorowy
- masło (do smażenia)
Przygotowanie:
1. Szczypiorek siekamy i podsmażamy go delikatnie na masełku. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i dodajemy je do szczypiorku i chwilę razem dusimy.
2. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy solą morską oraz kolorowym pieprzem i mieszamy.
Całość podajemy z ulubionymi kanapkami.
PROPOZYCJA 2. JAJECZNICA W STYLU TAJSKIM
Jajecznica w stylu tajskim to propozycja na smaczne, aromatyczne i pikantne połączenie. Jej talerzyk na śniadanie dzięki wyrazistości i ostrości smaku od razu postawi na nogi, nawet największego śpiocha :-)
Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- 1 duża cebula biała
- 1 papryczka chilli
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- czarny pieprz
- sól do smaku
- olej kokosowy do smażenia (nierafinowany)
Przygotowanie:
1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy curry, słodką paprykę, pieprz cayenne oraz tymianek i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą widelca.
2. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym oleju kokosowym.
3. Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do cebuli i smażymy razem przez chwilę.
4. Następnie do podsmażonej cebulki i papryczki chilli dodajemy mieszankę jajek oraz przypraw z miseczki i smażymy wszystko do odpowiedniego ścięcia się jajek.
5. Na sam koniec jajecznicę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
PROPOZYCJA 3. JAJECZNICA W STYLU WŁOSKIM
Jajecznica w stylu włoskim to propozycja na dodanie jej wspaniałego, śródziemnomorskiego smaku i aromatu.
Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 2 łyżeczki pikantnego ketchupu
- garść świeżych listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- czarne oliwki
- 1 biała cebula
- 4 plasrty kiełbasy szynkowej
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki pikantnego ketchupu i 1 przeciśniety przez praskę ząbek czosnu, solimy oraz intensywnie doprawiamy czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki dla odpowiedniego połączenia się składników i odstawiamy na chwilę.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową i delikatnie ją rumienimy.
Następnie dodajemy jajka z miseczki i wszystko razem smażymy.
Na sam koniec dodajemy posiekane listki bazylii i pokrojone w krążki czarne oliwki.
Jajecznicę podajemy z ulubionym pieczywem.
PROPOZYCJA 4. JAJECZNICA Z KURKAMI
Jajecznica z kurkami to propozycja na jej smaczne urozmaicenie poprzez dodatek leśnego akcentu oraz cebulki i świeżego szczypiorku. W sam raz na dobry początek dnia :)
Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 100 g kurek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- sól morska
- czarny pieprz
+ świeży szczypiorek (do posypania)
* po za sezonem musimy posłużyć się kurkami mrożonymi
Przygotowanie:
1. Kurki oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko*, sól, pieprz i wszystko energicznie mieszamy widelcem.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kurki** i smażymy je przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybków.
Następnie dodajemy zawartość miseczki i smażymy jajecznicę do momentu odpowiedniego ścięcia się jajek.
* dodatek mleka sprawi, że jajecznica będzie delikatniejsza i bardziej puszysta
** jeśli mamy większe kurki - kroimy je na mniejsze kawałki
2. Gotową jajecznicę posypujemy świeżym szczypiorkiem i podajemy z ulubionym pieczywem.
Gorąco polecam wykorzystanie propozycji na urozmaicenie swojej jajecznicy, co nada jej wyrazistości oraz dostarczy małej rozkoszy naszym kubkom smakowym na dobry początek dnia.
Życzę smacznego! :)