Idealne ciasto na naleśniki

Opublikowano: 13.02.2015
Autor: Futka
Idealne ciasto na naleśniki
Jaki jest sekret delikatnego, sprężystego oraz niezwykle smacznego ciasta naleśnikowego? Jakich składników należy użyć, aby naleśniki zawsze wychodziły idealnie? Zapraszam do poznania tego sekretu...

Naleśniki to danie uwielbiane przez wszystkich. Serwujemy je na słodko i słono, dodając do nich rozmaite dodatki: owocowe, warzywne, mięsne oraz wiele, wiele innych.

Każdy z nas ma swoje ulubione naleśniki, które wypełnia konkretny, najbardziej smakujący nam farsz. Jedni wolą słodkie rozwiązania, inni wytrawne. Jednak nie znam nikogo, kto w ogóle nie lubi naleśników. Chyba wszyscy je kochamy ;)

Naleśnik to podstawa polskiego, tradycyjnego krokieta oraz otoczka niezapomnianego, przypominającego nam smaki dzieciństwa słodkiego farszu twarogowego lub farszu z dżemu truskawkowego czy wiśniowego.

 

Jak wielu jest kucharzy, tyle jest pewnie przepisów na ciasto naleśnikowe. Jednak każdy z nas chce poznać sekret ciasta, które zawsze wychodzi idealnie.

Wszyscy poszukujemy tego idealnego połączenia. Ja, po wielu próbach różnych kombinacji, znalazłam sekret na smaczne, sprężyste, lekko puszyste i bardzo delikatne ciasto naleśnikowe. Zaprezentuje je na przykładzie naleśników serwowanych na słodko.

 

Składniki potrzebne nam do wykonania ciasta naleśnikowego:

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 1 do 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- ulubione dodatki (opcjonalnie): cynamon, ziarenka wanilii, mielone migdały

 

A przygotowanie jest następujące:

1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko wymieszane z cukrem trzcinowym.

Następnie wbijamy jajko, dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego i wszystko miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut, aby ciasto mogło "popracować".

Po tym czasie dolewamy wodę mineralną i mieszamy.

* dla nadania kokosowego aromatu, zamiast oleju rzepakowego możemy użyć nierafinowanego oleju kokosowego

2. Naleśniki smażymy już bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników*.

Ciasto smażymy na delikatnie złoty kolor.

* Jeśli mamy zwykłą patelnię, dla pewności możemy ją delikatnie natrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

 

Idealne ciasto na naleśniki

 

Usmażone naleśniki smarujemy ulubionymi dodatkami - miodem, dżemem lub słodkim serkiem.
Ja proponuję słodkie serki twarogowe połączone z owocowymi musami np. musem z mango, bananów lub moreli.

 

Idealne ciasto na naleśniki

 

Albo ze świeżymi owocami - kiwi, borówkami, jagodami, malinami lub truskawkami.
Ja najbardziej lubię naleśniki w połączeniu ze słodkim serkiem twarogowym z dodatkiem truskawek. Do tego kilka łyżeczek jogurtu greckiego i nic więcej mi nie trzeba :D

 

Idealne ciasto na naleśniki

Życzę smacznego! :D

prymat