Naleśniki to danie uwielbiane przez wszystkich. Serwujemy je na słodko i słono, dodając do nich rozmaite dodatki: owocowe, warzywne, mięsne oraz wiele, wiele innych.
Każdy z nas ma swoje ulubione naleśniki, które wypełnia konkretny, najbardziej smakujący nam farsz. Jedni wolą słodkie rozwiązania, inni wytrawne. Jednak nie znam nikogo, kto w ogóle nie lubi naleśników. Chyba wszyscy je kochamy ;)
Naleśnik to podstawa polskiego, tradycyjnego krokieta oraz otoczka niezapomnianego, przypominającego nam smaki dzieciństwa słodkiego farszu twarogowego lub farszu z dżemu truskawkowego czy wiśniowego.
Jak wielu jest kucharzy, tyle jest pewnie przepisów na ciasto naleśnikowe. Jednak każdy z nas chce poznać sekret ciasta, które zawsze wychodzi idealnie.
Wszyscy poszukujemy tego idealnego połączenia. Ja, po wielu próbach różnych kombinacji, znalazłam sekret na smaczne, sprężyste, lekko puszyste i bardzo delikatne ciasto naleśnikowe. Zaprezentuje je na przykładzie naleśników serwowanych na słodko.
Składniki potrzebne nam do wykonania ciasta naleśnikowego:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 1 do 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- ulubione dodatki (opcjonalnie): cynamon, ziarenka wanilii, mielone migdały
A przygotowanie jest następujące:
1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko wymieszane z cukrem trzcinowym.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego i wszystko miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut, aby ciasto mogło "popracować".
Po tym czasie dolewamy wodę mineralną i mieszamy.
* dla nadania kokosowego aromatu, zamiast oleju rzepakowego możemy użyć nierafinowanego oleju kokosowego
2. Naleśniki smażymy już bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników*.
Ciasto smażymy na delikatnie złoty kolor.
* Jeśli mamy zwykłą patelnię, dla pewności możemy ją delikatnie natrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.
Usmażone naleśniki smarujemy ulubionymi dodatkami - miodem, dżemem lub słodkim serkiem.
Ja proponuję słodkie serki twarogowe połączone z owocowymi musami np. musem z mango, bananów lub moreli.
Albo ze świeżymi owocami - kiwi, borówkami, jagodami, malinami lub truskawkami.
Ja najbardziej lubię naleśniki w połączeniu ze słodkim serkiem twarogowym z dodatkiem truskawek. Do tego kilka łyżeczek jogurtu greckiego i nic więcej mi nie trzeba :D
Życzę smacznego! :D