Historia curry

Opublikowano: 12.03.2012
Autor: Paulina33
Historia curry

 

Curry – słynna indyjska mieszanka sproszkowanych przypraw, która podbiła żołądki europejskich smakoszy, również w Polsce znajdując szerokie uznanie. Ze względu na jej stale rosnącą popularność wzrosła także liczba wariantów mieszanki składników, jakie zawiera. Chociaż curry jest obecnie jedną z najpopularniejszych mieszanek przypraw na świecie, a jej wersje są ciągle ulepszane, to składniki tych szczególnie wyrafinowanych, owiane są tajemnicą. Najczęściej spotykana mieszanka curry zawiera: imbir, pieprz czarny, kurkumę, kolendrę, gorczycę czarną, kmin rzymski, chili.

 

W zależności od doboru składników curry na barwę czerwoną lub żółtą. Na Sri Lance (dawniej Cejlon) curry poddawane jest specjalnym procesom palenia i parzenia, dlatego też jest ciemnobrązowe i ma bardziej ostry smak niż curry indyjskie.

 
Historia i pochodzenie

Curry od tysięcy lat znana jest w Indiach – tam właśnie zaczęto miażdżyć w moździerzach świeże składniki wchodzące w skład tej unikalnej mieszanki. Uznawana jest za indyjską przyprawę narodową, a pod tą samą nazwą znały ją od dawna także kraje południowo – wschodniej Azji. Samo słowo ma swoje źródło w języku tamilskim, którym posługują się mieszkańcy południowych Indii i Cejlonu, a więc ścisłego pochodzenia curry należy się doszukiwać prawdopodobnie właśnie w tym regionie. Otóż tamilskie słowo கற kari oznacza dosłownie „warzywa”.

 

W Japonii możemy znaleźć regionalną wariację curry – tzw. kaire raisu, czyli curry z ryżem. Do Europy curry przywędrowało dosyć wcześnie – w XVIII wieku – za sprawą brytyjskich kolonizatorów - kupców i żołnierzy, którzy w okresie wielkiego współzawodnictwa o pierwszeństwo w handlu przyprawami z Indii i Dalekiego Wschodu, rywalizowali z Anglią, Portugalią i Holandią. To właśnie oni wracając do ojczyzny wprowadzili zwyczaj mielenia przypraw „na zapas”, aby przywieźć ich jak największą ilość.

 

Stąd właśnie wzięła się dzisiejsza zachodnia wersja curry, czyli gotowa mieszanka sproszkowanych przypraw, zwana także proszkiem curry (w Anglii – curry powder), niekiedy zmieszana także z olejem lub indyjskim masłem ghi, uzyskując tym samym pastę curry (angielska curry paste). Do niedawna nie można jej było nigdzie znaleźć w samych Indiach, jednak postępująca globalizacja spopularyzowała tą „szybką wersję” i tam, jednak tradycyjna curry zajmuje wciąż silną pozycję.

 

Różne wersje mieszanki curry różnią się także smakiem – pochodzące z najgorętszych, południowych regionów Dalekiego Wschodu są bardziej pikantne i zawierają więcej papryczek chili niż te z terenów mniej upalnych – są to np. odmiany curry Mysore, Madras i Goa. Odmiany powstałe na chłodniejszych, północnych regionach skomponowane są z mniej pikantnych składników, o łagodniejszym aromacie.

 
Właściwości i zastosowanie

Curry ma potwierdzone licznymi badaniami naukowymi ogromnie skuteczne działanie antynowotworowe. Odpowiedzialna jest za to głównie kurkuma – bardzo ważny składnik curry. Ponadto ta indyjska mieszanka przyspiesza trawienie i pomaga w walce z... trądzikiem. Odpowiedzią na pytanie o skuteczność mieszanki w tej dziedzinie mogą być cery Hindusów, które, pozbawione pryszczy, mówią same za siebie...

 

Inne badania naukowe odkryły, iż curry pomaga leczyć także stany zapalne ścięgien. Na co dzień ta niezwykła mieszanka pomoże nam także w łagodzeniu bólów migrenowych. Jest to także popularny składnik diet odchudzających, gdyż właściwości przyspieszające trawienie są znaną zaletą curry. Ponadto dodając tą mieszankę nawet do tłustych potraw możemy być pewni, że strawimy je szybciej i łatwiej niż gdyby były jej pozbawione.

 

Curry rozgościła się na dobre w kuchniach całego świata nie bez powodu – smaku, jaki nadaje różnym rodzajom mięsa, nie da się porównać z żadnym innym. Świetnie nadaje się zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny oraz baraniny. Dodaje się ją także do ryb, warzyw i sosów. Znanym i lubianym zastosowaniem curry jest aromatyzowanie ryżu – to dzięki temu uzyskuje charakterystyczną żółtą barwę i wyjątkowy smak.

 
Ciekawostki

  •     proszek curry odznacza się małą tolerancją na światło i wilgoć, dlatego należy go przechowywać w zacienionym miejscu, szczelnie zamknięte
  •     przykładem gotowej przyprawy curry w postaci sosu jest znany polski Sos Kielecki
  •     będące składnikami curry pieprz, chili, gałka muszkatołowa i kolendra są jednymi z najbardziej znanych afrodyzjaków świata
  •     mieszanka curry posiada silne właściwości barwiące na kolor żółty
  •     w Indiach występują setki rodzajów curry
Informacje pobrane ze stony :www.ksiega-przepisow.pl

 

 

prymat