Dzień kobiet

Opublikowano: 08.03.2011
Autor: Doradca Smaku
Dzień kobiet
Z przyjemnością prezentujemy piąty odcinek wideo bloga Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl. Specjalnie na Dzień Kobiet Mistrz Sowa prezentuje wyjątkowe danie, które powinno przypaść do gustu wszystkim Paniom. Goździki i rajstopy to przecież relikt przeszłości - teraz na Dzień Kobiet wybieramy naprawdę smakowite prezenty!

Ten odcinek dedykujemy przede wszystkim Panom, aby mogli przygotować na Dzień Kobiet coś naprawdę wyjątkowego. Robert Sowa proponuje na tę wyjątkową okazję delikatne mięso - górkę cielęcą, marynowaną w aromatycznych przyprawach. Potrawę serwujemy z ziemniaczkami i boczniakami, a wyjątkowy kulinarny bukiet zwieńczą pięknie wyglądające pomidorki koktajlowe.

Oczywiście jak zwykle nie zabraknie praktycznych rad, dzięki którym przyrządzone mięso będzie wyróżniało się bogactwem smaku i aromatu.

Zaskoczmy więc nasze Panie doskonałą kolacją! Potrawa z górki cielęcej według przepisu Roberta Sowy oraz lampka białego wina z pewnością uczynią dzisiejszy dzień niezapomnianym.

Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów na różne okazje, ciekawostkami oraz sprawdzonymi trickami kulinarnymi. Wszystko opatrzone mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.

Zapraszamy do oglądania!

Sposób przygotowania


Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Cebulę podsmażyć wraz z boczniakiem, czosnkiem, ziemniakami i pomidorami koktajlowymi. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, grubo mielonym czarnym pieprzem i przyprawą Prymat.

Górkę cielęcą podsmażyć na patelni po 2- 3 minuty z każdej strony, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180° C . Tak przygotowaną górkę cielęcą ułożyć na aromatycznych boczniakach z ziemniakami i skropić chrzanem żurawinowym.
prymat