Nie wiem czy wiecie, ale Dzień Dziecka 1 czerwca obchodzony jest tylko w krajach słowiańskich. W Japonii np. świętuje się ten dzień właściwie 2 razy – 5 maja – Dzień Dziecka oraz 3 marca – Dzień Lalek. Tym orientalnym akcentem Robert Sowa łączy międzynarodowe tradycje, przygotowując słodkie sataye z kurczaka, które pochodzi z Azji.
Wideo blog Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów na różne okazje, intrygującymi ciekawostkami oraz sprawdzonymi trickami kulinarnymi. Wszystko opatrzone mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Zapraszamy do oglądania odświeżonej odsłony, a wraz z nią – nowych smaków – podzielcie się z nami opiniami o wprowadzonych zmianach!
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z marynatą słodko-kwaśną Prymat. Mięso odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Cukier rozpuścić na patelni tworząc karmel, dodać masło i owoce, dusić przez 5 minut.
Aromatyczne polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na patelni grillowej lub grillu, ułożyć na karmelizowanych owocach i posypać siekaną miętą.