Doradca Smaku zabiera nas w podróż do odległych Chin. Smaki trawy cytrynowej, odpowiednio dodanych przypraw oraz oleju arachidowego zagwarantują wyjątkowy, azjatycki smak.
2 piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
2 szalotki
60 ml sosu sojowego (4 łyżki)
30 ml octu ryżowego (2 łyżki)
2 łodygi trawy cytrynowej
30 g brązowego cukru (2 łyżki)
2 marchewki
1/2 kapusty pekińskiej
45 ml oleju arachidowego (3 łyżki)
Kilka listków świeżej mięty
Sos:
1 limonka
30 g brązowego cukru (2 łyżki)
60 ml sosu sojowego (4 łyżki)
30 ml octu ryżowego (2 łyżki)
Olej arachidowy (ok. 1 łyżka)
Do smaku: Imbir mielony, Kolendra cała, Chili pieprz cayenne Prymat