Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dlaczego warto jeść sezamki?

Sezamki to smaczna, pożywna i słodka przekąska. Jest uwielbiana przez pokolenia, przez dużych i tych małych smakoszy. Co w sobie kryje i jakie ma właściwości?

Sezamki to smaczna, pożywna i słodka przekąska. Jest uwielbiana przez pokolenia, przez dużych i tych małych smakoszy. Co w sobie kryje i jakie ma właściwości?

Głównym składnikiem sezamków jest sezam - dobroczynne dla naszego zdrowia nasiono, zawierające mnóstwo wartości odżywczych. W smaku jest delikatnie orzechowe, wyczuć można także nutkę słodyczy oraz lekkiej goryczki. 

Jakie składniki odżywcze zawiera sezam i jak wpływają one na nasze zdrowie?

 

Oto kilka z tych cennych składników:

- jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega 6, które doskonale wpływają na pracę naszego mózgu, zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, poprawiają stan naszej skóry, paznokci oraz włosów;

- błonnik pokarmowy, który reguluje metabolizm, wspomaga trawienie oraz oczyszczanie układu pokarmowego, co czyni go sprzymierzeńcem wszystkich osób mających problemy trawienne lub próbujących zrzucić zbędne kilogramy;

- wapń, który wzmacnia nasze zęby, kości, mięśnie oraz układ krwionośny, a także zapobiega osteoporozie. Co ważne, sezam jest jednym z najlepszych źródeł wapnia i to znacznie bogatszym od mleka czy jajek.

- przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się komórek;

- lecytyna, która poprawia pracę naszego układu nerwowego, wspomaga uczenie się oraz zapamiętywanie, a także łagodzi objawy stresu;

- kwas foliowy, regulujący wzrost, podział i prawidłowe funkcjonowanie komórek organizmu. Jest szczególnie polecany kobietom planującym ciążę lub w niej będącym;

- witamina A, E oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne tj. magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk.

 

     Jak widać sezam niesie w swoim składzie wiele cennych i dobroczynnych dla naszego zdrowia składników. W gotowych produktach, najczęściej spotykamy go w postaci oleju sezamowego i słodkich sezamków, które warto włączyć do diety jako zamiennik słodyczy, co na pewno będzie miało pozytywny wpływ dla naszego organizmu.

Ale pamiętajmy, że zdrowe sezamki to te przygotowane na prawdziwym miodzie, a nie tym sztucznym. Niezdrowe są także sezamki wypełnione dużą ilością cukru lub syropu glukozowo - fruktozowego.

 

Najlepsze są te domowe. Jak je samemu przygotować? Przepis jest bardzo prosty...

 

Do przygotowania zdrowych, domowych sezamków potrzebujemy:

- 100 g sezamu
- 5 łyżeczek miodu

A wykonanie jest następujące:

1. Sezam prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia.

Miód podgrzewamy w małym garnuszku, wsypujemy do niego uprażony sezam, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek silikonowych.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12 - 15 minut w zależności od pożądanego stopnia zarumienienia sezamków.

* Przy ubijaniu masy w foremkach warto zwilżyć palce zimną wodą, tak aby sezam się do nich nie przyklejał.

** Do masy sezamowej można dodać ulubione dodatki tj. bakalie czy kakao.

*** Po upieczeniu odstawiamy sezamki do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.

 

Dlaczego warto jeść sezamki?

 

Życzę smacznego i zdrowego chrupania! :)

 

Futka 12.02.2015 16:46
Dziękuję :) Ja także uwielbiam sezam. Pomysł na pastę z przyjemnością wykorzystam. Taka zmielona np. w blenderze może być świetnym zamiennikiem masła - takie masełko sezamowe ;) Jak na razie robiłam tylko masełko z orzeszków arachidowych, z sezamem też chętnie spróbuję, ale tu trzeba będzie się trochę pomęczyć :) Pozdrawiam :)
caralajna 12.02.2015 15:57
uwielbiam sezam, ostatnio moją ulubioną przekąską sezamową jest taka jakby pasta, ze zmielonego w młynku do kawy sezamu, odrobiny jogurtu greckiego i miodu. staram się jeść codziennie trochę. Twoje sezamki wyglądają świetnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak