Dlaczego warto jeść sałaty

Na sklepowych półkach mamy dziś ogromny wybór sałat. Możemy wybierać w pojedynczych główkach lub gotowych mieszankach, już podzielonych i umytych, które wystarczy tylko wymieszać z ulubionymi składnikami i doprawić.
Niepozorne z pozoru liście zawierają w sobie wiele cennych składników. Sałata w ponad 90 % składa się z wody. Dzięki temu jest małokaloryczna (zawiera ok. 12 - 15 kcal w 100 g). Dostarcza witamin z grupy B, witaminy D, E oraz kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Jest źródłem błonnika, który dzięki swoim właściwościom ułatwiającym trawienie jest składnikiem szczególnie cenionym przez wszystkich dbających o figurę. Zdaniem amerykańskich naukowców regularne spożywanie sałaty działa na nas uspokajająco.
Sałata dostarcza nam także potasu, wapnia, żelaza i magnezu oraz cennych naturalnych antyoksydantów, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i działają korzystnie na układ krążenia.
Z sałat przygotować można wiele smacznych, zdrowych i niskokalorycznych potraw. Mogą być samodzielnym posiłkiem lub doskonałym dodatkiem do większych dań. Pamiętajmy jednak, że ciężkie, tłuste sosy znacznie podnoszą kaloryczność naszych dań. Zamiast nich wystarczy skropić sałatę odrobiną oliwy z oliwek. Taki dodatek nie tylko nie podniesie znacznie kaloryczności naszej potrawy, ale także zwiększy przyswajalność zawartego w sałacie karotenu. Sałatę powinniśmy łączyć z sosem bezpośrednio przed podaniem – zachowają wtedy swoją kruchość.
Ale to jeszcze nie koniec! Liście sałaty są nie tylko ubogie w kalorie i bogate w wartości odżywcze. Są również cenione z powodu swoich walorów dekoracyjnych.
Jedzmy więc sałaty jak najczęściej. Smacznego!