Dostępne w okresie zimowym warzywa pozostawiają wiele do życzenia, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych Co więc jeść, aby wzbogacić codzienną dietę w odpowiednie składniki odżywcze, minerały i witaminy? Jakie warzywa najlepiej będą smakować zimą? Odpowiedź jest prosta - kiszonki. Szczególnie w okresie zimowym są bardzo cennym produktem spożywczym i z powodzeniem zastępują świeże warzywa, podobnie jak mrożonki- mówi Dominika Sikora – dietetyk Naturhouse.
Zalety kiszonych warzyw
- Są naturalnym probiotykiem
Ze względu na obecność kwasu mlekowego, który powstaje podczas procesu kiszenia (fermentacji), doskonale chronią organizm przed chorobami i wirusami. Kwas mlekowy wzbogacając florę bakteryjną jelit wspomaga proces trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Bakterie kwasu mlekowego biorą również udział w syntezie witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B.
- Stabilizują witaminy A i C
Kwaśne środowisko produktów kiszonych sprzyja stabilności witamin A i C. Co to oznacza? Witaminy nie są rozkładane przez środowisko, a więc przyjmowane są w odpowiedniej formie i w pełni korzystamy z ich bogactwa. – tłumaczy dietetyk.
- Mają mniejszą kaloryczność niż w przypadku surowych warzyw
Jest to wynikiem rozkładu cukrów pod wpływem działania bakterii mlekowych. Cukier obecny w warzywach przekształca się w kwas mlekowy, który konserwuje kiszonki. W warzywach kiszonych spada zawartość cukru, a rośnie zawartość wody, co obniża ich kaloryczność.
- Zawierają błonnik pokarmowy
Podobnie jak świeże warzywa kiszonki zawierają sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek dając uczucie sytości oraz poprawia pracę jelit zapobiegając zaparciom. Dzięki lekkiemu zakwaszeniu organizmu spada chęć na podjadanie, także słodyczy. Po zjedzeniu kiszonego ogórka ochota na coś słodkiego raczej prędko nie wróci – dodaje dietetyk Naturhouse.
- Dostarczają wielu witamin
Kiszonki dostarczają sporo witamin z grupy B: B1, B2, B3, które regulują pracę metabolizmu oraz usprawniają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poza tym wzmacniają włosy i paznokcie, wygładzają skórę i zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.