Dlaczego warto jeść kalafior?

Opublikowano: 21.04.2015
Autor: Futka
Dlaczego warto jeść kalafior?
Popularny kalafior czyli kapusta cypryjska, choć niepozorny, posiada wiele wartości odżywczych mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jakie to właściwości i jakie dania możemy przygotować z tej pysznej odmiany kapusty?

Kalafior to gatunek jednorocznej kapusty warzywnej, inaczej zwanej cypryjską. Jego dojrzała postać wyróżnia się zwartymi pędami kwiatowymi, które przypominają małe różyczki. Ta charakterystyczna roślina pojawiła się w naszym kraju w XVI wieku i już od tamtej pory jest częstym i lubianym gościem na polskich stołach.

Kalafior oprócz walorów smakowych, odznacza się także mnóstwem wartości odżywczych, mających dobroczynny wpływ na nasz organizm, co jeszcze bardziej powinno skłonić nas do wprowadzenia go do codziennej diety. Jakie to wartości i jakie niosą za sobą właściwości?

 

Ta niepozorna, najczęściej o kremowej barwie kapusta warzywna, odznacza się bogactwem składników odżywczych, a są to:

 

- Witaminy, dbające o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale i całego organizmu, podnoszące odporność oraz regulujące podstawowe procesy zachodzące w naszym ciele. Kalafior jest bogaty w witaminy tj. C (jedna szklanka ugotowanego kalafiora zaspokaja 100 % jej dziennego zapotrzebowania), K, A oraz witaminy z grupy B;

 

- Składniki mineralne, zapewniające nam dobre zdrowie oraz piękną cerę, włosy i paznokcie. Bogactwo tych składników jest ogromne, bo w kalafiorze znajdziemy zarówno magnez, potas, żelazo, fosfor, a także sód, wapń, mangan i cynk;

 

- Sulforan czyli substancja mająca działanie przeciwnowotworowe, zapobiegające rozrostowi już istniejących komórek rakowych, chroniąca przez przerzutami, obniżająca ciśnienie, a także mająca zdolność łagodzenia objawów autyzmu;

 

Błonnik, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom;

 

- Glucoraphanin – związek, który działa ochronnie na błony śluzowe żołądka, zwalcza bakterie Helicobacter pylori oraz mający działanie przeciwnowotworowe, a także zapobiegające wrzodom żołądka i dwunastnicy.

 

Dodatkowo kalafior jest niskokaloryczny (w 100 g znajdziemy tylko 21 kcal), ale także niezwykle sycący i pożywny, przez co powinny sięgać po niego osoby będące na diecie. Niestety warzywo ma właściwości wzdymające, ale świetnie można zapobiec niechcianym reakcjom żołądkowym, łącząc go z przyprawami tj. rozmaryn, koperek, tymianek, imbir, kminek lub czosnek.

 

A co możemy z niego przygotować? Moją pierwszą propozycją jest to, co uwielbiam najbardziej - kalafior z bułeczką, podawany z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz maślanką. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, ale bardzo zdrowe, pożywne i jakie smaczne. Mała tradycja polskiej kuchni, która najbardziej przypomina mi smaki dzieciństwa :)

 

Kalafior z młodymi ziemniaczkami i maślanką

 

Dlaczego warto jeść kalafior?

 

Składniki:

 

- kalafior

- młode ziemniaczki

- pęczek świeżego koperku

- bułka tarta

- masło

- maślanka naturalna

 

Przygotowanie:

 

1. Przygotowanie tego obiadu jest bardzo proste. 

Oskrobane i umyte ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną masła. 

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem czubatej łyżeczki cukru. 

Koperek drobno siekamy. 

W rondelku rozpuszczamy 1,5 łyżki masła i dodajemy około 2,5 łyżeczki bułki tartej i delikatnie ją rumienimy.

 

2. Ugotowane ziemniaczki nakładamy na talerze i posypujemy świeżym koperkiem, a kalafior polewamy zarumienioną bułeczką z masłem. Całość podajemy ze szklanką naturalnej maślanki. 

Instrukcja przygotowania dla większości jest chyba zbędna. Jednak jeśli ktoś nie próbował tego zestawienia - czas najwyższy :)

 

Druga propozycja to bezmięsne i aromatyczne kotleciki kalafiorowe, które świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe, podawane z sosem czosnkowym lub surówką.

 

Kotleciki kalafiorowe

 

Dlaczego warto jeść kalafior?

 

Składniki:

 

- 1 średniej wielkości kalafior

- 1 jajko

- 1 ząbek czosnku

- 3 średniej wielkości cebule szalotki

- pęczek koperku

- amarantus ekspandowany

- sól

- pieprz

- olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

 

1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie osłodzonej wodzie.

 

Dlaczego warto jeść kalafior?

 

2. Szalotki kroimy w drobną kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym.

Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy, studzimy i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków.

Do rozgniecionego kalafiora dodajemy podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek, 1 jako i około 6 łyżek ekspandowanego amarantusa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

3. Następnie formujemy kotleciki, które otaczamy w ekspandowanym amarantusie.

Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

 

Dlaczego warto jeść kalafior?

 

Życzę smacznej i zdrowej przygody z kalafiorem! :)

prymat