Dlaczego warto jeść endywię?

Opublikowano: 10.04.2015
Autor: Doradca Smaku
Dlaczego warto jeść endywię?
Sałata Endywia zawiera wiele witamin i minerałów. Spożywanie tłustych i ciężkostrawnych potraw jest razem z sałatą lżejsze i łatwiejsze do strawienia.

Endywia pochodzi z rodziny cykoriowatych. Główki endywii są wypełnione żółtym sercem, a jej liście zewnętrzne są zielone, lekko pofalowane. Jeżeli serce stanowi minimum 1/3 główki oznacza to, że endywia jest dobrej jakości. Gorzka substancja inulina nadaje jej aromatyczny, pikantny smak.Sałata Endywia zawiera wiele witamin i minerałów. W medycynie naturalnej używa się jej przy zapaleniu wątroby i woreczka żółciowego. Spożywanie tłustych i ciężkostrawnych potraw jest razem z tą sałatą lżejsze i łatwiejsze do strawienia. 

prymat