Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

Opublikowano: 28.10.2014
Autor: Doradca Smaku
Dlaczego powinniśmy jeść ryby?
Ciągle słyszymy, że ryby warto jeść, jednak nie każdy z nas wie, dlaczego ich mięso jest tak ważne w naszej diecie. Podajemy więc kilka niezaprzeczalnych faktów, które pozwolą zrozumieć tę powszechną opinię.

Ciągle słyszymy, że ryby warto jeść, jednak nie każdy z nas wie, dlaczego ich mięso jest tak ważne w naszej diecie. Podajemy więc kilka niezaprzeczalnych faktów, które pozwolą zrozumieć tę powszechną opinię.

 

Ważne dla zdrowia i odchudzania

Najważniejszym składnikiem mięsa ryb są kwasy tłuszczowe omega-3, które mają fantastyczny wpływ na nasze zdrowie. Właściwości, jakie możemy im przypisać to: zapobieganie powstawaniu nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, regulację gospodarki lipidowej (mają wpływ na poziom cholesterolu). Wbrew błędnemu myśleniu, że tłuszcze na diecie są niedozwolone, trzeba zaznaczyć, że kwasy tłuszczowe, w które bogate są ryby, działają wspomagająco podczas kuracji odchudzającej – stwierdza Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse. Poza tym, zdrowe tłuszcze obecne w pożywieniu biorą udział we wchłanianiu szeregu witamin - dodaje. Ostatnie badania pokazują, że owe kwasy wspomagają kurację antydepresyjną oraz zapobiegają powstawaniu alergii.


Źródło cennego białka

Oprócz dobrego tłuszczu, mięso rybie charakteryzuje się pełnowartościowym i dobrze przyswajalnym białkiem. Białko jest podstawowym budulcem tkanek i narządów naszego organizmu, służy do syntezy enzymów i hormonów, magazynuje m.in. żelazo. Jego dostarczanie jest więc niezbędnym elementem zdrowej diety – mówi dietetyk. Białko jest często składnikiem niedocenionym podczas kuracji odchudzających, a przecież daje uczucie sytości oraz najsilniej ze wszystkich makroelementów pobudza metabolizm.100g ryby dostarcza aż 17-20 g białka!

 

Witaminy

W zależności od rodzaju ryb – morskie czy słodkowodne – zawierają one różne składniki odżywcze. Ryby tłuste (łosoś, halibut, makrela, śledź) są skarbnicą wspomnianych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i E (witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Taka kombinacja składników świetnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale też na ogólny stan skóry.

Praktycznie wszystkie ryby są bogate w witaminy z grupy B, a więc korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz nasze samopoczucie. Szczególnie ważna z tej grupy jest witamina B2, która odpowiada za prawidłową przemianę materii, jak również za prawidłowe działanie układu immunologicznego – mówi dietetyk Beata Prusińska. Witamina B2 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i jest szczególnie ważna u osób na diecie, ponieważ wspomaga rozkład węglowodanów, białek oraz tłuszczy, które spożywamy.

 

Jod dla prawidłowego funkcjonowania

Ważną, a niejednokrotnie niedocenianą substancją jest jod, który rzadko występuje w innych produktach żywnościowych, a jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.  Brak jodu w organizmie może prowadzić do spadku energii oraz wzrostu masy ciała, spowodowanej spowolnieniem  metabolizmu.

 

 

Artykuł pochodzi z Centrum Dietetycznego Naturhouse

Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

prymat