Cytryna – jak przechowywać?

Cytryny powinniśmy przechowywać w lodówce, na najniższej półce, najlepiej owinięte papierową serwetką, która chroni skórkę przed wysychaniem.
Podobnie jak inne owoce cytrusowe, cytrynę z przeschniętą skórką można odświeżyć wkładając owoc na około 30 min do gorącej wody.
Aby cebula nie puszczała pędów możemy obciąć jej łodyżki i końcówki lekko podpalić nad palnikiem kuchenki gazowej lub palnikiem ręcznym.
Aby wycisnąć z cytryny więcej soku nie powinniśmy używać owoców prosto z lodówki. Cytrynę najlepiej włożyć do miseczki i zalać ją gorącą wodą. Po kilku sekundach wyjmujemy cytrynę, osuszamy i rolujemy na blacie lub desce, lekko dociskając. Następnie kroimy ją wzdłuż, a nie w poprzek. W ten sposób uzyskamy z cytryny znacznie więcej soku niż przy zwykłym wyciskaniu.