Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytryna - dobra na wszystko!

Cytryna to owoc mający wszechstronne zastosowanie w życiu człowieka. Czym byłaby nasza kuchnia bez tego wspaniałego owocu? Czy oprócz smaku, cytryna dostarcza nam czegoś jeszcze?

Cytryna to owoc mający wszechstronne zastosowanie w życiu człowieka. Czym byłaby nasza kuchnia bez tego wspaniałego owocu? Czy oprócz smaku, cytryna dostarcza nam czegoś jeszcze? Jakie ma właściwości i do czego możemy ją wykorzystać? Oto kilka ciekawostek na jej temat.

 

CYTRYNA DLA ZDROWIA 

- dzięki zawartości witaminy C pomaga zwiększyć odporność organizmu;

-  zawarte w niej polifenole jak np. rutyna, wzmacniają nasz układ krwionośny oraz    zapobiegają chorobom krążenia m.in. nadciśnieniu;

- cytryna ma właściwości oczyszczające i antybakteryjne (woda wypijana z sokiem wyciśniętym z tego owocu pozwala odkwasić organizm oraz pozbyć się szkodliwych toksyn);

- sok cytrynowy hamuje apetyt oraz przyspiesza metabolizm, dzięki czemu możemy pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów;

- roztwór wody z sokiem z cytryny ma świetne zastosowanie w leczeniu infekcji gardła (dzięki działaniu antybakteryjnemu, taka płukanka pomaga szybciej zwalczyć przeziębienie). 

 

CYTRYNA DLA URODY

- tonik z wykorzystaniem soku cytrynowego działa na cerę oczyszczająco, rozjaśniająco, odświeżająco i odprężająco;

- dzięki właściwościom antybakteryjnym oraz antyseptycznym, cytryna pomaga w walce z trądzikiem;

- sok z cytryny wybiela skórę i pomaga zwalczyć uciążliwe przebarwienia słoneczne;

- maseczka cytrynowa doskonale zwęża rozszerzone pory i walczy z przetłuszczającą się cerą;

- płukanka cytrynowa zapewni naszym włosom blask oraz ułatwi rozczesywanie;

- i co najważniejsze - cytryna świetnie radzi sobie ze "skórką pomarańczową". Dzięki wcieraniu soku w miejsca objęte cellulitem, możemy go znacząco zmniejszyć.

 

CYTRYNA W KUCHNI

- cytryna jest niezastąpiona w kuchni jako kwaśny oraz smaczny dodatek do sosów, sałatek, ciast, ryb i wszelkiego rodzaju napojów, także tych alkoholowych;

- oprócz smaku nadawanego rybie, niweluje ona także jej zapach, dzięki połączeniu go z jonami wodoru z kwasu cytrynowego;

- cytryna działa jak naturalny konserwant, dzięki czemu potrawy z jej dodatkiem nie psują się;

- cytryna zapobiega ciemnieniu niektórych warzyw i owoców tj. awokado czy jabłka, co jest niezastąpione podczas przygotowywania ciast, musów czy sałatek. 

- dzięki właściwościom rozjaśniającym możemy pozbyć się przebarwień na dłoniach powstałych przy obieraniu marchewki czy ziemniaków.

 

CYTRYNA W DOMU

- dzięki zawartym w jej skórce olejkom eterycznym, nasz dom pięknie pachnie cytrynowym aromatem;

- sok z cytryny pomaga pozbyć się plan powstałych na ubraniach czy dywanie;

- cytryna świetnie radzi sobie z przebarwianiami powstałymi na zlewozmywaku, wannie czy umywalce, 

- przebarwione deski kuchenne możemy wyczyścić, jak również odkazić sokiem z cytryny;

- dodanie soku do wody podczas zmywania nada szklanym naczyniom blasku.

Cytryna jest niezastąpiona w kuchni oraz całym naszym domu, wspaniale działa na nasze zdrowie i urodę. To dar jaki otrzymaliśmy od natury, dlatego warto mieć ją zawsze w pobliżu :-).

sara1 10.02.2015 09:03
mała cytrynka a tyle dobrego czyni
Futka 05.02.2015 09:28
Dziękuję i zachęcam do korzystania z dobrodziejstw jakie daje nam cytryna :)
Czarnula666 04.02.2015 16:09
No dużo sie dowiedziałam. Bardzo ciekawy wpis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak