Curry - smak zdrowia i indyjskiej kuchni

Opublikowano: 16.04.2015
Autor: Futka
Curry - smak zdrowia i indyjskiej kuchni
Curry to doskonała kompozycja przypraw, wywodząca się kuchni indyjskiej. Jej charakterystyczny smak przenosi nas w klimaty orientu, ale nie tylko! Curry to także bardzo wartościowy i zdrowy dodatek do naszych potraw.

Curry to przyprawa wywodząca się kuchni azjatyckiej, szczególnie popularna w Indiach i znana tam od tysięcy lat. Ta pradawna kompozycja składników to mieszanka różnorodnych przypraw, wyrazistych w smaku oraz o charakterystycznym, intensywnym aromacie.

Skład curry zależny jest od regionu, w którym wykorzystuje się rozmaite przyprawy oraz ich proporcje. Najczęściej składa się z kurkumy, kminu rzymskiego, imbiru, czarnego pieprzu, kolendry, kardamonu i chili. W niektórych odmianach możemy znaleźć także gałkę muszkatołową, cynamon, czarną gorczycę, czosnek, goździki i kozieradkę.  

 

Przyprawa curry została okrzyknięta jedną z najzdrowszych przypraw świata. Oprócz nadawania niesamowitego, intensywnego smaku i aromatu naszym potrawom, które pozwalają przenieść nas w klimat orientu, curry ma także dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Wszystko to dzięki zawartym w nim przyprawom, którymi są:

 

- kurkuma, która działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, a także przyspiesza działanie metabolizmu i gojenie ran;

 

- kmin rzymski (kumin), który podnosi odporność organizmu, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i oddechowego oraz ma działanie przeciwreumatyczne i uspokajające, a także ułatwiające trawienie;

 

- imbir, odznaczający się działaniem przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, ułatwiającym trawienie, podnoszącym odporność i łagodzącym bóle migrenowe;

 

- czarny pieprz,  mający działanie przeciwzapalne, ułatwiające trawienie oraz chroniące organizm przed atakiem chorób nowotworowych;

 

- kolendra, która zwalcza infekcje, obniża poziom cukru we krwi oraz dostarcza cennych dla układu krwionośnego flawonoidów;

 

- kardamon, mający działanie oczyszczające organizm z toksyn, bakteriobójcze i wzmacniające. Kardamon uważany jest także za naturalny afrodyzjak;

 

- chili, która poprawia wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym ułatwia trawienie.

 

        Wszystkie wymienione przyprawy są bardzo aromatyczne oraz wyraziste w smaku, dzięki czemu nasze potrawy zyskują dodatkowych walorów. Ale oprócz właściwości czysto smakowych, warto dodawać curry do potraw z myślą o naszym zdrowiu. Przyprawa ta szczególnie polecana jest do ciężkich, tłustych potraw, w szczególności mięs, które dzięki jej dodaniu będą łatwiej trawione. Ale curry możemy dodawać także do ryb, warzyw, sosów, zup, ryżu, kasz, a także napojów.

 

          Moja propozycja, która przeniesie nas w świat kuchni orientalnej to indyk w sosie curry z ryżem brokułowym. Ta potrawa to połączenie wyrazistego indyka w intensywnym i bardzo aromatycznym sosie curry z delikatnym ryżem brokułowym.

 

Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym

 

Curry - smak zdrowia i indyjskiej kuchni

 

Potrzebne składniki:

 

- 300 g piersi z indyka

- 350 ml bulionu warzywnego

- 150 ml wody

- 120 g koziego jogurtu naturalnego

- 1 pęczek natki pietruszki

- 1 brokuł

- 100 g ryżu

- olej sezamowy i 1 łyżeczka masła

 

PRZYPRAWY:

- 3 łyżczki curry

- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

- 1/4 łyżeczki imbiru

- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

- pieprz cayenne

- pieprz biały

- sól morska

- cukier trzcinowy

+ 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

 

1. Indyka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w paski i oprószamy je delikatnie solą morską oraz około 1 łyżeczką curry.

 

2. Obtoczone w curry paski indyka smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym na delikatnie złoty kolor.

 

3. Usmażone kawałki indyka przekładamy do garnka i zalewamy 350 ml bulionu warzywnego.

W 150 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodajemy 2 łyżeczki curry, kurkumę, imbir i czosnek, wlewamy do gotującego się bulionu i zagotowujemy. Następnie dodajemy kozi jogurt naturalny i dusimy całość około 2 minut.

 

4. Na koniec sos doprawiamy solą morską, cukrem trzcinowym, pieprzem białym oraz cayenne i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

 

5. W międzyczasie przygotowujemy brokułowy ryż.

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie.

Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy go do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości.

Ugotowane brokuły miksujemy z 1 łyżeczką masła oraz mieszamy z ryżem. W razie konieczności całość delikatnie dosalamy.

 

Curry - smak zdrowia i indyjskiej kuchni

 

Życzę smacznej przygody z wyrazistością smaku i niesamowitym aromatem przyprawy curry!

 

prymat