Cepeliny, czyli litewskie specjały

Opublikowano: 11.02.2011
Cepeliny, czyli litewskie specjały
Kuchnię litewską charakteryzują potrawy z ziemniaków i mięsa. Najbardziej znane są cepeliny- pyzy z mięsem i wędzonym tłuszczem.

Mój dziadek pochodził z terenów dzisiejszej Litwy. Jak wielu Polaków po II wojnie światowej przyjechał ze swoją rodziną do Polski. Wraz z nimi przywędrowały do naszego domu przepisy na litewskie specjały m.in. na cepeliny, czyli ogromne pyzy ziemniaczane z mięsem.

 

Nazwa "cepellin" pochodzi od statku powietrznego w kształcie cygara, skonstruowanego przez Ferdinanda Von Zeppelin.

W oryginale cepeliny podaje się z sosem ze śmietany wymieszanej z podsmażoną na słoninie lub boczku cebulką. W różnych częściach Litwy cepeliny różnią się rodzajem farszu: w Kłajpedzie robi się je z nadzieniem rybnym a w Żemajtii ze specjalną podlewką ze śmietaną i grzybami. Moja wersja wykonana jest z mięsa mielonego i pieczarek. 

 

Pyzy z mięsem

składniki: 1 kg ziemniaków, 30 dkg mięsa mielonego, kilka pieczarek, 2 czerwone cebule, 1 łyżka mąki, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku

 

przygotowanie: Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, które po przestygnięciu przeciskamy przez praskę. Pozostałą część trzemy na tarce i wyciskamy z soku przez lnianą ściereczkę. Sok ten odstawiamy na bok na ok 15-20 min. Po tym czasie zlewamy wodę a pozostałą skrobię dodajemy do naszych ziemniaków. Ziemniaki łączymy ze sobą i dodajemy do nich 1 łyżkę mąki pszennej.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki, dodajemy do nich mięso mielone i przyprawy do smaku i dalej smażymy.

Z wyrobionych ziemniaków formujemy wałek, kroimy go na równe plastry o grubości ok 3 cm. po czym rozpłaszczamy i na środek każdego z nich nakładamy farsz z mięsa mielonego. Dokładnie zlepiamy i formujemy podłużny pyz. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia jeszcze przez 5 min. Podajemy polane przysmażoną na patelni cebulką.

Życzę smacznego :)

 

 

 

prymat