Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki domowe

Z własnego wypieku, mąka pełnoziarnista

Porcja na 8 bułeczek

SKŁADNIKI :


  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella
  • 2 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 g, drożdży świeżych
  • ok. 1 szklanka mleka

WYKONANIE:
 


Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać  aż urośnie.

Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n ok 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8  części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Posypać siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak