Porcja na 8 bułeczek
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella
- 2 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 12 g, drożdży świeżych
- ok. 1 szklanka mleka
Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać aż urośnie.
Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n ok 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8 części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Posypać siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min