Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Awokado – jak przechowywać i co zrobić, żeby szybciej dojrzało?

Zdarza się, że kupione przez nas awokado jest twarde i niedojrzałe. Co zrobić, żeby przyspieszyć jego dojrzewanie? A może zdarzyło Wam się, że zużyliście tylko pół owocu i nie wiecie, jak przechować resztę, żeby nie ściemniało.

Dostępne w sklepach owoce awokado są najczęściej niedojrzałe. Przechowywane w lodówce niestety nie dojrzeją. Aby awokado dojrzało najlepiej włożyć je do papierowej torebki razem z jabłkiem, które wydziela substancje przyspieszające dojrzewanie i przechowywać w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach awokado będzie gotowe do spożycia. 

W lodówce możemy natomiast przechowywać dojrzałe awokado. Jeśli nie zużyjemy od razu całego owocu i część chcemy zostawić na później, zostawmy część z pestką i skropmy ją sokiem z limonki lub cytryny. Pestka awokado zawiera specjalne enzymy, dzięki którym owoc dłużej pozostaje świeży.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak