Sezon na szparagi mamy w pełni. Czy wiesz, że te niepozorne rośliny są skarbnicą witamin, minerałów i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Sprawdź dlaczego warto jeść szparagi!
Szparagi to warzywa, które charakteryzują się niską wartością energetyczną, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych, w tym biologicznie czynnych związków – mówi Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse. Oprócz witamin (A, C, E, karotenoidów oraz z grupy B) pędy szparagów zawierają także białka i składniki mineralne (fosfor, potas, jod, wapń, magnez, żelazo, cynk). Są smaczne i lekkostrawne.
Co wyróżnia szparagi spośród innych warzyw?
1) Szparagi od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Diuretyczne właściwości tej rośliny (wysoka zawartość potasu w połączeniu z asparaginą – aktywnym aminokwasem) wykorzystuje się do oczyszczania organizmu, usuwania nadmiaru wody, przy obrzękach i opuchliźnie. Wyciągi ze szparagów mogą przyczyniać się do usuwania piasku i drobnych kamieni moczowych oraz obniżenia ciśnienia tętniczego krwi – dodaje dietetyk Naturhouse.
2) Błonnik oraz inulina (prebiotyk) zawarte w szparagach regulują perystaltykę jelit i pozytywnie wpływają na przewód pokarmowy – oczyszczając go z toksyn i dbając o zachowanie właściwej flory bakteryjnej. Zarówno błonnik roślinny, jak i inulina posiadają zdolność do wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. Dzięki temu dają uczucie sytości i zapobiegają napadom głodu – są więc pomocne w odchudzaniu– zauważa Beata Prusińska, specjalista ds. żywienia.
3) Duża zawartość kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów dostarcza 225 mikrogramów, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania) oraz witamin C i E sprawia, że po szparagi szczególnie powinny sięgać kobiety starające się o dziecko oraz te w początkowej fazie ciąży. Niedobór kwasu foliowego oraz witaminy C w organizmie kobiety może być przyczyną wad wrodzonych płodu. Z kolei witamina E to ważny przeciwutleniacz, którego brak w organizmie negatywnie wpływa na stan śródbłonka naczyń, a to z kolei może zwiększać ryzyko poronień i zaburzeń rozwoju płodu. Dlatego panie planujące potomstwo powinny zadbać o odpowiednią podaż tych składników.
4) Szparagi zawierają również wyjątkowy przeciwutleniacz – glutation, który posiada silne właściwości detoksykujące i stymulujące odporność. Dzięki temu pomaga zwalczać różnorodne schorzenia, w tym nawet nowotwory (zapobiega rozwojowi komórek rakowych), a także chorobę Alzheimera oraz Parkinsona.
Na rynku możemy znaleźć różne odmiany szparagów – białe, fioletowe i zielone. Warto spróbować każdej z nich, by w pełni wykorzystać dość krótki sezon na to wartościowe warzywo. – podsumowuje dietetyk Naturhouse.
Konsultacja dietetyczna:
mgr Beata Prusińska
dietetyk kliniczny
dietetyk Naturhouse