Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

2. KURCZAK Z GRILLA BEZ GRILLA

Smażenie filetów na patelni typu „grill” to wbrew pozorom nie aż tak łatwe zadanie. Nadanie mięsu idealnej grillowej konsystencji to sztuka, która nie jest aż tak oczywista, ale bardzo łatwa do opanowania.

GRILLOWANIE A PIECZENIE

Pieczenie filetów z kurczaka w piecu to coś czego szczerze nie polecam. Jeśli pieczesz filety, mięso staje się suche i potrzeba trzech szklanek wody żeby zjeść choć jednego fileta. Natomiast gdy pieczemy w worku to kurczak nadal może być suchy jeśli źle go się przyrządzi, a jeśli nawet będzie soczysty to bardzo trudno osiągnąć przy okazji teksturę zbliżoną do mięsa świeżo ściągniętego z grilla. Grillowa patelnia daje nam możliwość osiągnięcia moim zdaniem idealnej tekstury mięsa i można smażyć na niej bez dodatkowego tłuszczu więc kurczak jest tak zdrowy jak z pieca ale jest zarazem dużo smaczniejsza.

 

NIE ZA SUCHE, NIE ZA MOKRE

Zasada z grillowaniem jest bardzo prosta. Im szybciej kurczak zostanie zrobiony tym mięso w środku będzie bardziej soczyste, ale nie można z soczystością przesadzać bo nam chodzi o zbilansowaną teksturę. Mięso powinno być soczyste, ale nie tak soczyste jak z worka z zalewą, ale też nie może być suche. Aby osiągnąć efekt mięsa niczym z prawdziwego grilla należy smażyć kurczaka na bardzo małym ogniu i na samym końcu podkręcić ogień niemal na maxa aby go nieco bardziej dopiec z wierzchu. W ten sposób uzyskamy mięso niczym z prawdziwego grillowania z rodzinką.

 

KURCZAK – Z CZYM TO SIĘ JE?

Na sam koniec tylko kilka wskazówek o przyprawach i dodatkach. Jeśli schodzi o przyprawy to są cztery przyprawy które kurczak kocha. Czosnek, papryka, curry i sól. Powiem szczerze, że nie można przyrządzić kurczaka z grilla jeśli nie użyjesz min. 3 z tych przypraw. To po prostu fakt. Filety można jeść z chlebem, ziemniakami, ryżem, frytkami i co tam tylko lubicie jeść, ale szczerze najbardziej polecam Grillowanego Kurczaka z sałatką z kuskusu. Jest to wręcz perfekcyjne połączenie i dodatkowo bardzo zdrowe. Serdecznie polecam.

ZAPRASZAM NA TWITTERA

 

Do smacznego!

Jędrzej Spychał

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak