2. KURCZAK Z GRILLA BEZ GRILLA

GRILLOWANIE A PIECZENIE
Pieczenie filetów z kurczaka w piecu to coś czego szczerze nie polecam. Jeśli pieczesz filety, mięso staje się suche i potrzeba trzech szklanek wody żeby zjeść choć jednego fileta. Natomiast gdy pieczemy w worku to kurczak nadal może być suchy jeśli źle go się przyrządzi, a jeśli nawet będzie soczysty to bardzo trudno osiągnąć przy okazji teksturę zbliżoną do mięsa świeżo ściągniętego z grilla. Grillowa patelnia daje nam możliwość osiągnięcia moim zdaniem idealnej tekstury mięsa i można smażyć na niej bez dodatkowego tłuszczu więc kurczak jest tak zdrowy jak z pieca ale jest zarazem dużo smaczniejsza.
NIE ZA SUCHE, NIE ZA MOKRE
Zasada z grillowaniem jest bardzo prosta. Im szybciej kurczak zostanie zrobiony tym mięso w środku będzie bardziej soczyste, ale nie można z soczystością przesadzać bo nam chodzi o zbilansowaną teksturę. Mięso powinno być soczyste, ale nie tak soczyste jak z worka z zalewą, ale też nie może być suche. Aby osiągnąć efekt mięsa niczym z prawdziwego grilla należy smażyć kurczaka na bardzo małym ogniu i na samym końcu podkręcić ogień niemal na maxa aby go nieco bardziej dopiec z wierzchu. W ten sposób uzyskamy mięso niczym z prawdziwego grillowania z rodzinką.
KURCZAK – Z CZYM TO SIĘ JE?
Na sam koniec tylko kilka wskazówek o przyprawach i dodatkach. Jeśli schodzi o przyprawy to są cztery przyprawy które kurczak kocha. Czosnek, papryka, curry i sól. Powiem szczerze, że nie można przyrządzić kurczaka z grilla jeśli nie użyjesz min. 3 z tych przypraw. To po prostu fakt. Filety można jeść z chlebem, ziemniakami, ryżem, frytkami i co tam tylko lubicie jeść, ale szczerze najbardziej polecam Grillowanego Kurczaka z sałatką z kuskusu. Jest to wręcz perfekcyjne połączenie i dodatkowo bardzo zdrowe. Serdecznie polecam.
Do smacznego!
Jędrzej Spychał