Kurczaka jemy bardzo chętnie i często. Często jednak brakuje nam pomysłów, by urozmaicić, a nawet całkowicie odmienić danie. Z pomocą jednak przychodzą inspiracje ze słonecznej Grecji, prosto od doskonałego kucharza Teo Vafidisa.
Dzisiejsze danie jest bardzo proste do przygotowania. Soczysty i aromatyczny dzięki duszeniu w winie kurczak zostanie zaserwowany w otoczeniu warzyw: cebuli, czosnku, papryki, cukinii, bakłażana i pieczarek oraz smakowitej soczewicy. Mimo że zawarto tutaj wiele składników, przepis nie należy do skomplikowanych. Może uchodzić za danie podstawowe dla osób dbających o jedzenie zdrowe i dietetyczne. Aby poprawić smak całości, koniecznie przed podaniem skropmy obficie potrawę kremem balsamico oraz posypmy świeżym tymiankiem.
Krok 1 – lista składników
600 g filetu z kurczaka
100 ml białego wytrawnego wina
1 cukinia
1 czerwona papryka
1/2 bakłażana
100 g pieczarek
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
200 g soczewicy
2 listki laurowe
1 l rosołu z kury
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego tymianku
60 ml kremu balsamico
sól
pieprz
Krok 2
Filet z kurczaka i warzywa pokrój w kostkę.
Krok 3
Soczewicę z dodatkiem listka laurowego ugotuj na sypko w rosole z kury.
Krok 4
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodawaj kolejno rozdrobniony czosnek, cukinię, paprykę, bakłażana i pieczarki. Podsmaż przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na drugiej patelni, na reszcie oliwy podsmaż na złoty kolor pokrojony filet z kurczaka, oprósz solą i pieprzem, a następnie „zgaś”, podlewając winem. Duś przez 5 minut, by sos się zredukował.
Krok 6
Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem i obficie skropione kremem balsamicznym.