Zieleń, tak jak i wszystkie jej odmiany posiada bardzo pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Dość wspomnieć, że kolory z tej palety regulują ciśnienie krwi, ułatwiają oddychanie i – co najważniejsze - wprowadzają harmonię do naszego życia. Barwa ta wskazana jest nadmiernie aktywnym osobnikom, którzy nie prowadzą zbalansowanego trybu życia.
Tak więc na dobry początek, wraz z wiosennymi porządkami w domu, uporządkujmy także naszą dietę. Rozpocząć ją możemy od ugotowania fenomenalnego – seledynowego kremu z porów. Smacznego!
Krem z porów i ziemniaków ze śmietaną i wędzonym łososiem norweskim
Składniki dla 2 osób:
1 por (tylko biała część)
2 ziemniaki
2 łyżki masła
400 ml bulionu warzywnego Kucharek
½ szklanki gęstej śmietany 36%
Sól, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku
6 łyżek tartego żółtego sera
100 g wędzonego łososia norweskiego
Sposób przygotowania:
Pora dokładnie umyć, pokroić i zeszklić w dużym rondlu na maśle. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 20 minut, dokładnie zmiksować, a następnie dolać śmietanę i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać tartym serem.