Smak Tygodnia: Marchew sałatkowa Smak

24.08.2011 12:00
Smak Tygodnia: Marchew sałatkowa Smak
Marchew to bomba witamin i składników odżywczych. Przygotowana z niej sałatka jest zdrowym i lekkim dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Naszym Smakiem Tygodnia zostaje Marchew sałatkowa Smak, która doskonale smakuje prosto ze słoiczka, a także dodatkowo wzbogacona rodzynkami i innymi ulubionymi składnikami.

 

 

W XVI wieku wyhodowano marchew o słodkim smaku, która teraz wykorzystywana jest niemal we wszystkich kuchniach świata. Obecnie dostępnych jest około 60 gatunków jadalnej marchwi. Jest doceniana szczególnie przez osoby dbające o zdrowie, ze względu na dużą zawartość karotenu, który wzmacnia odporność i wpływa pozytywnie na wzrok.  Szczególnie polecana osobom, które dużo pracują przy komputerze- zawarta w niej witamina A wpływa pozytywnie na przemęczone oczy.

 

 

Dzięki delikatnej marynacie Marchew sałatkowa zachowuje swój piękny kolor oraz słodki, delikatny smak. Idealnie sprawdza się jako sałatka do obiadu, może stanowić również dodatek do innych sałatek skomponowanych zgodnie z naszymi upodobaniami. Popularnym połączeniem jest marchew z selerem lub jabłkiem, niektórzy dodają do niej także pomarańcze.

\"\"

 

Pomysł na:  SURÓWKĘ Z MARCHWI Z GRUSZKĄ I RODZYNKAMI

 

Składniki:

200 g odsączonej z zalewy Marchwi sałatkowej Smak,

1 obrana i starta na grubych oczkach gruszka,

1 łyżka sparzonych rodzynek,

1 łyżka oliwy z oliwek.

Do smaku: sól, cukier, kumin.

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sałatki połączyć i doprawić do smaku. Podawać do dań z kurczaka, indyka i ryb.

 

Smacznego!

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monika110

25.08.2011 15:51
moja mała córeczka uwielbia taką samą marcheweczkę

Jolanta_P-S

25.08.2011 08:02
Uwielbiam taka marchewkę, ostatnio do takiej surówki dodałam tartą brzoskwinię \"niebo w gębie\"

Monika-twin

24.08.2011 14:57
Ja uwielbiam marchewkę, jem niemal codziennie, surową i gotowaną! Dziś surówka z kapustka, i szczypiorkiem świeżym w sosie winegret+musztarda francuska+sok malinowy=klasyka. Lubię starkowaną marchew z buraczkami i ugotowaną z groszkiem, kukurydzą, czy moje ulubione (po serniku)-ciasto marchewkowe!
prymat