Żeberka wieprzowe są bardzo popularnym i lubianym daniem w kuchni polskiej ze względu na łatwość przygotowania gotowej potrawy. Najsmaczniejsze pochodzą od młodych osobników, czyli warchlaków. Mają delikatne mięso i niską zawartość tłuszczu. Niegdyś najbardziej znane były żeberka z kapustą. Obecnie, gdy powszechnie króluje kultura grillowania najpopularniejsze są żeberka z grilla.
Przyprawa do żeberek Prymat to znakomita kompozycja ziół i przypraw, specjalnie skomponowana do potraw z żeberek. W skład mieszanki wchodzą takie przyprawy jak: sól, czosnek, papryka słodka, imbir oraz chili. Ostry smak przypraw jest uzupełniany dodatkiem słodkiego miodu. Dzięki mieszance zawierającej wszystkie pożądane składniki błyskawicznie przygotujemy aromatyczne żeberka o intrygującym smaku.
Żeberka na grilla przygotowujemy marynując je w oliwie, soku z cytryny i Przyprawie do żeberek z miodem. Doskonale smakują podane z grillowanymi ziemniakami, cukinią i pomidorami. Chcąc zaserwować tradycyjny obiad możemy przygotować żeberka towarzystwie kapusty. Oto przepis:
ŻEBERKA WIEPRZOWE W KAPUŚCIE
Składniki na 5- 7 porcji:
75 dag żeberek, 1 główka białej kapusty (1 kg), 1 cebula (7dag), 5 dag tłuszczu, 2 dag mąki, 1 kostka Rosół warzywny Kucharek, sól, Pieprz czarny mielony, Kminek, Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
Sposób przygotowania:
Żeberka opłukać, podzielić na porcje i podgotować w małej ilości bulionu z kostki Rosół warzywny Kucharek. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do żeberek, dodać obraną i pokrojoną w talarki cebulę. W czasie gotowania dolewać bulionu, aby wywaru wystarczyło na sos. Z tłuszczu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, wymieszać z kapustą i żeberkami, zagotować. Doprawić solą, Pieprzem czarnym mielonym, Przyprawą do żeberek z miodem oraz Kminkiem Prymat.