Aktualności Doradcy Smaku

dix_4672

Przygotuj menu na Święta… pierogi!

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych wigilijnych potraw. Najbardziej lubię je jeść, ale i przygotowanie sprawia mi ogromną przyjemność. Przyrządzenie farszu – jeśli nie zapomnimy o kilku podstawowych krokach – jest bardzo łatwe. Zrobienie ciasta i ulepienie kształtnych pierogów dla każdego wprawnego kucharza to rutyna. Jest nieco trudniej, jeśli pierogi robimy raz do roku – właśnie z okazji Wigilii. Jak sprawić, by tak ważny etap świątecznego menu przejść bezboleśnie? Poczytajcie!

Sekret farszu z kapustą i grzybami

Farsz: Grzyby umyjcie i moczcie kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotujcie w tej samej wodzie. Sekret smaku farszu tkwi w odpowiednim doprawieniu. Kapustę ugotujcie koniecznie z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedźcie i posiekajcie. Na oleju podsmażcie cebulę, dodajcie kapustę i ugotowane drobno posiekane grzyby. Całość duście, cały czas mieszając. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odczekajcie, aż odparuje i zestawcie z ognia do wystudzenia.

Ciasto i lepienie pierogów – krok po kroku

Przygotujcie składniki: 150 g mąki, 1 żółtko, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli oraz ciepłą wodę w kubku lub szklance.

Do przesianej mąki dodajcie żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagniećcie i odstawcie na chwilę – najlepiej pod serwetką. Po rozwałkowaniu, używając szklanki wykrójcie z ciasta koła, ułóżcie na nich porcje farszu i zlepcie brzegi. Pierogi gotujcie kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wówczas już można je wyławiać łyżką cedzakową. Jeśli zdecydujecie się zrobić pierogi już na tydzień lub dwa przed Świętami, możecie je zamrozić. Można nieco odmienić klasyczną wigilijną wersję pierogów i zamiast pierogów gotowanych, zdecydować się na pieczone. Jak je zrobić? Spójrzcie poniżej.

Jak zamrażać pierogi?

Co zrobić, aby nasze pierogi nie skleiły się podczas zamrożenia i nie pękały w trakcie gotowania? Po ulepieniu pierogów należy podsypać mąką tacę, deskę lub nawet zwykłą tekturę, a następnie układać na nich pierogi tak, aby się nie stykały. Takie pierogi należy jeszcze raz oprószyć mąką. Gdy się zamrożą (trwa to przynajmniej dwie godziny) należy je przesypać do woreczków, które ponownie umieszczamy w zamrażalniku. Gdy takie zamrożone pierogi będziemy gotować tuż przed zaserwowaniem, do gotującej się wody dolejmy kilka kropel oleju, co zapobiegnie sklejaniu naszych pyszności.

Dla miłośników pierogów można przygotować kilka ich wersji

Jeśli chcecie, aby świąteczne pierogowe menu było naprawdę obfite i składało się z kilku pozycji, możecie pokusić się o przygotowanie pierogów ruskich, z makiem oraz z bakaliami. Takie propozycje poza klasykami znaleźć można u naszych Doradców. Gorąco zachęcam do skorzystania z nich. Oczarujecie niejednego fana pierogów. 

   

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

 

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

 

Smażone pierogi z kapustą i grzybami

 

   

Pierogi ruskie

 

Pierogi ze śliwką kalifornijską i śmietanką

 

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

 

Komentarze

  • 1
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Pyszności na świąteczny stół;)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Przydatne informacje, dzisiaj będę lepiła uszka i mroziła, a pod koniec tygodnia pierogi z kapustą, a propozycje pyszne : )

Dodaj komentarz