Aktualności Doradcy Smaku

doradca_kotleciki

Doradca Smaku VII: Kotleciki jagnięce z pastą z bakłażana, odc. 21

Chociaż jagnięcina nie gości często na naszych stołach, to warto ją wprowadzić do stałego jadłospisu. To jedno z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku - bogate w białko oraz witaminy z grupy B. Jagnięcina jest wyjątkowo krucha i delikatna w smaku, dlatego tak wielu z nas zachwyca się nią na talerzu. 

Jeśli zastanawiacie się, jak idealnie przyrządzić jagnięcinę, to Michel Moran ma dla Was smaczną podpowiedź. Wbrew pozorom nie trzeba być kulinarnym ekspertem, aby ją przygotować - to mięso potrzebuje naprawdę niewiele - wystarczy pieprz oraz sól i oczywiście rozgrzana patelnia. Nie można też zapomnieć o wyrazistych dodatkach - do jagnięciny idealnie pasuje aromatyczna pasta z bakłażana oraz chrupiące ziemniaczki. 

Składniki:
450 g combra jagnięcego bez kości (6 kotlecików)
2 małe bakłażany
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
8 łyżek oleju
Do smaku: Rozmaryn suszony, Zioła prowansalskie, Pieprz grubo mielony, Gałka muszkatołowa cała, Sól morska Prymat

 

PRZEPIS DOSTĘPNY JEST TUTAJ.

Komentarze

Dodaj komentarz