Przygotowanie odpowiedniego menu na domówkę to wyzwanie dla niejednej gospodyni. Wiadomo, że pracy będzie sporo, a możliwości domowej kuchni są nieco mniejsze niż tej w restauracji. Dlatego dania muszą być dość proste w przygotowaniu i uniwersalne, ale oryginalne, aby zaskoczyć gości nowymi smakami i oczarować swoim kulinarnym talentem. Poniżej prezentujemy przekładowe menu, które z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu:
• Przekąski: spring rollsy, tarta, kanapki, koreczki
• Sałatki: do lekkich sałatek sos podajmy osobno
• Ciepłe dania: strogonow, żurek, pieczeń, kurczak pieczony
• Słodkości: trufle, ciasteczka (unikamy musów, ciast z kremem)
• Napoje: zimne i ciepłe, alkoholowe i bezalkoholowe
• Deska serów: pleśniowe, gouda, wędzony
• Owoce: kiwi, winogrona, cytrusy
O czym nie wolno zapomnieć:
• talerzach, szklankach, sztućcach
• sztućcach do nakładania
• serwetkach
• pieczywie
• sosach i przyprawach: musztardy, dipy (wypada podawać w miseczkach)
• kostkach lodu do napojów
Zimna płyta:
• ogórki kiszone
• grzyby marynowane
• oliwki czarne i zielone
• papryka marynowana
• jajka na twardo
• koreczki
Jak obliczyć ilość jedzenia na osobę:
• kanapki – 10 sztuk na całą noc
• przystawki wytrawne – 1-2 sztuki
• sery – 150 g
• wędliny – 150 g
• desery – 2 sztuki
• owoce – 175 g
• zupa – 250 ml
• pieczywo
*** Odwiedź Strefę Przekąsek i zainspiruj się pysznymi propozycjami w sam raz na karnawałowe przyjęcia!