Aktualności Doradcy Smaku

original_fit-800-600

Numer jeden spiżarni, czyli ogórkowa kuchnia polska

Zarówno ogórki kiszone jak i konserwowe mają wiele zalet. Obok smaku i mnóstwa odżywczych wartości należy jednak wymienić też ich kulinarne możliwości. Bo to zielone i niepozorne warzywo, które na świecie jest znane już ponad 3 tysiące lat, pozwala przyrządzić niesamowite pyszności: od tradycyjnej „ogórkowej”, po imprezowe koreczki aż po sałatki.

 

Chociaż dzisiaj wprost nie wyobrażamy sobie kuchennych półek bez całej gamy ogórkowych możliwości, to jednak kiedyś dawno, dawno temu tego warzywa nie było.

Jak to się zaczęło?

Kto i kiedy wynalazł to dyniowate warzywo trudno stwierdzić, jednak wiele źródeł historycznych wskazuje na to, że zostało ono odkryte w Indii około 3 tysięcy lat temu. To jednak dzięki Rzymianom ogórek zdobył w Europie tak wielką popularność. Już w tamtych czasach ludzie sadzili je w wielkich skrzynkach, odwróconych w kierunku światła. To oczywiście jeszcze nie koniec! To Rzymianie jako pierwsi zdecydowali się na poddanie ogórków procesowi kiszenia poprzez wkładanie ich do dużych beczek. Jednak kiedy i komu zawdzięczamy to, że ogórki dotarły również do Polski nie wiadomo. Prawdą natomiast jest, że dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez nich kulinarnych podbojów.

Dla każdego, coś dobrego

Świeże, kiszone, konserwowe – gama możliwości serwowania ogórków jest tak wielka, że każdy zgodnie potwierdzi, iż bardziej popularnego i niezastąpionego warzywa nie ma. Jedni chętnie delektują się nim w okresie letnim, gdy jego orzeźwiający charakter świetnie komponuje się z daniem głównym w postaci mizerii, inni zaś zajadają się nim cały rok w postaci przerobionej: konserwowej lub kiszonej. Te pierwsze o lekko słodko-kwaśnym smaku mają spore grono wielbicieli wśród wszystkich tych, którzy uwielbiają łączyć te dwa bieguny. Nie brakuje też takich, którzy wprost uwielbiają słono-kwaśny charakter tych drugich. Smak przygotował propozycje dla miłośników ogórkowego szaleństwa, wychodząc też naprzeciw tym, którzy doceniają niestandardowe połączenia. Z nutką chili ogóreczki konserwowe polecane są dla wszystkich ceniących wyraziste smaki, zaś dla tych, którzy preferują tradycyjne rozwiązania ogóreczki konserwowe z czosnkiem.

Ile osób, tyle pomysłów

Najpopularniejszym sposobem podania ogórków zarówno konserwowych, jak i kiszonych jest potraktowanie ich jako samodzielnego dodatku do obiadu. Kiszone świetnie podkreślają tradycyjne dania obiadowe, doskonale komponują się m.in. z uwielbianym schabowym czy różnymi gulaszami. Konserwowe zaś z powodzeniem można podać z panierowanym filetem z kurczaka. Oba rodzaje tworzą spójną i smaczną całość w różnorodnych sałatkach – począwszy od tradycyjnej jarzynowej, gdzie ogórek przełamuje neutralny smak marchwi, pietruszki i ziemniaków aż do sałatki gyros, w której ogórki konserwowe zaznaczają swoją obecność żywym, zielonym kolorem i słodkawo-kwaśnym charakterem.

Kolejną propozycją na ich wykorzystanie jest sałatka śledziowa. Prosta i szybka do przyrządzanie, często serwowana na różnego rodzaju imprezach musi zawierać jego – ogórka kiszonego, kwaśnego i mocno słonego, który stanowi przysłowiową kropkę nad i w tym daniu.

Natomiast miłośnicy fast food nie wyobrażają sobie hamburgera bez kawałków kiszonego ogóra, który wprowadza do tego smakołyku jeszcze bardziej intensywny smak. Jest też spora rzesza wielbicieli sosu tatarskiego, gdzie ogórki kiszone dominują nad pozostałymi składnikami.

Nie można zapomnieć też o koreczkach. Te mini przekąski nabite wykałaczkami, po które goście sięgają na sobotnim spotkaniu, za każdym razem robią prawdziwą furorę. A to wszystko za sprawą ich – ogórków wyrazistych w smaku i niezwykle aromatycznych za sprawą zalewy, w której spędziły ostatnie kilka tygodni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz