Wprowadź smaki indyjskie do swojej kuchni. Z odcinka dowiesz się jak przyrządzić curry z kalafiora, ze składników, które często goszczą u Ciebie w kuchni. Ziemniaki pokrojone w kostkę, kukurydza i kalafior to zestawienie, które można jeść bez końca. Aromatyczne przyprawy, takie jak: kminek, kurkuma czy cynamon dodadzą potrawie charakteru, który na pewno przypadnie Ci do gustu!
Curry z kalafiora jest na tyle ciekawym daniem, że można go podawać ze wszystkimi dostępnymi składnikami. Andrzej Polan w swojej wersji tego dania wybrał ryż. Całość smakuje znakomicie.
Składniki:
1 kalafior
200 g ziemniaków
1 cebula
1 op. mleczka kokosowego
2 kolby kukurydzy
½ ostrej czerwonej papryki
1 łyżka masła orzechowego
2 pomidory
400 g białego ryżu
Olej rzepakowy
Do smaku: Kolendra cała, Gorczyca cała, Kminek cały, Kurkuma mielona, Cynamon mielony, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę. Gdy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy odrobinę oleju. Ziemniaki i cebulę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię z przyprawami. Dodajemy do smaku kminek, sól oraz pieprz kolorowy. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy podzielony na małe cząstki kalafior i mieszamy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy aż ziemniaki i kalafior będą miękkie. Kolby kukurydzy oczyszczamy, ścinamy z nich ziarna i przekładamy do patelni. Dodajemy ostrą papryczkę i przyprawiamy do smaku kurkumą oraz cynamonem. Na koniec dodajemy masło orzechowe i pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieszamy. Ryż gotujemy wg ulubionego przepisu. Ugotowany ryż i curry z kalafiora podajemy w osobnych miseczkach. Możemy ozdobić świeżą kolendrą i pomidorami koktajlowymi.
Przepis i wykonanie znajdziesz TUTAJ