Dzisiaj wykorzystamy nie tylko obrane ziemniaki, ale również obierki z ziemniaków. Obierki z ziemniaków dodajemy do gotującej się włoszczyzny, dzięki temu smak pieczonego ziemniaka przeniknie do smaku zupy.
Z kolei dzięki dużej ilości obranych ziemniaków, krem będzie miał fajną gęstość i fakturę po zblendowaniu. Dodatkowo zupie możemy nadać maślany smak, dodając serek mascarpone.
Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką
300 g ziemniaków
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
1 kostka Rosołu warzywnego Kucharek
150 ml śmietany 36%
100 g serka mascarpone
120 g kaszanki
1 kwaśne jabłko
Musztarda rosyjska Prymat
Ogórki kwaszone Smak
Cząber Prymat
Majeranek otarty Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Świeżą włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami gorącej wody. Dodajemy 1 kostkę rosołu warzywnego i dalej gotujemy.
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę kroimy na krążki. Obierki z ziemniaków wraz z krążkami cebuli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊ C na ok. 10-15 minut. Po podpieczeniu przekładamy do garnka z rosołem warzywnym. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy ok. 15 min i przecedzamy przez sito.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do rosołu i gotujemy do miękkości. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mascarpone, doprawiamy do smaku cząbrem i ponownie mieszamy.
Kaszankę kroimy w plastry i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Doprawiamy pieprzem oraz solą i rozgniatamy widelcem. Do kaszanki dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Całość smażymy aż jabłko zmięknie. Przyprawiamy do smaku majerankiem, wyłączamy ogień, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.
Kaszankę przekładamy na talerze, a na wierzchu układamy plasterki ogórków kwaszonych. Krem z ziemniaków podajemy w osobnych naczyniach (np. kubkach) i wylewamy na talerze bezpośrednio przed podaniem.