Chaczapuri potocznie zwane serowym chlebem to jedna z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw w tradycji gruzińskiej. Choć jest daniem bardzo prostym i niewyszukanym, wcale nie straciło na popularności i wciąż stanowi podstawę posiłku w Gruzji. To kolejny dowód na to, że największy urok tkwi w prostocie, na którą jednak składają się doskonałej jakości produkty. Warto przyrządzić je we własnym domu, wykorzystując pierwotną recepturę prezentowaną przez Doradcę Smaku.
Chaczapuri jest tak samo ważne jak pizza dla Włochów czy tortilla dla Hiszpanów. Zachwycają się nim nie tylko turyści i wszyscy, którzy chcą skosztować najbardziej charakterystycznych dla regionu potraw, ale także rdzenni mieszkańcy, którzy przez szereg lat nie wykluczyli „chleba serowego” ze swojego jadłospisu. Nic w tym dziwnego. Zachwyca smakiem i potrafi szybko zaspokoić głód. Jak go przyrządzić? Jeśli już zagnieciemy drożdżowe ciasto, które przez 20 minut wspaniale urośnie, pozostaje nam tylko przygotować do niego smakowity farsz. Łączymy zatem dwa rodzaje sera – biały półtłusty oraz bryndzę, do których dodajemy czarny pieprz, suszony koperek oraz cebulkę smażoną, która nada nie tylko smak, ale też aromat. Domowe chaczapuri smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie na jeszcze gorące kładziemy kawałek masła, które szybko się rozpuści. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Smakowite!
Składniki:
200 ml śmietany 18%
50 g masła
Do smaku: Koperek suszony, Sól morska, Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Ciasto na naleśniki:
150 ml wody
75 ml mleka
40 g świeżych drożdży
100 ml oleju rzepakowego
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
Farsz:
200 g sera białego półtłustego
200 g bryndzy owczej
Cebulka smażona Prymat
Sposób przygotowania:
Ciasto na naleśniki: w misce z ciepłą wodą i mlekiem rozpuszczamy drożdże. Wlewamy olej i całość przekładamy do miski z mąką. Dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Farsz: biały ser łączymy z bryndzą. Dodajemy do smaku roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu, koperek suszony, sól oraz cebulkę smażoną.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i kształtujemy z nich kule. Jedną kulę ciasta wałkujemy na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze. Na środek nakładamy połowę farszu, a następnie składamy boki do środka, dokładnie zlepiamy i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Powtarzamy czynność z drugim kawałkiem ciasta.
Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Placki są gotowe, gdy ciasto zrumieni się i będzie chrupkie. Naleśniki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i oprószamy rozdrobnionym pieprzem kolorowym i solą. Podajemy z gęstą śmietaną.
Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN.