Tematem dzisiejszej lekcji będzie przysmak prosto ze słonecznej Grecji. Ciasto filo, w którym zapieczemy soczyste i świeże owoce morza z warzywami, pozwala na prawdziwe kulinarne wyczyny. Dzięki swojej elastycznej konsystencji oraz neutralnemu smakowi można je wykorzystać zarówno do słonych, jak i słodkich dań. Zapraszamy na kolejną wyprawę do Grecji.
Zanim przystąpimy do przygotowania dania według receptury znanego kulinarnego autorytetu, kilka słów na temat ciasta filo, które wywodzi się z greckiej kuchni, ale stało się bardzo popularne także poza jej granicami.
Filo, a dokładnie po grecku philo, oznacza liść. To nazwa idealna dla tego rodzaju ciasta, ponieważ ma ono postać bardzo cienkich płatów i robione jest z białej mąki o dużej zawartości glutenu (co zwiększa kleistość) oraz niewielkiej ilości oleju, wody i soli. Dzięki temu cienkie płaty ciasta filo są bardzo elastyczne i nie rwą się jak inne cieniutkie ciasta. Ciasto filo można kupić schłodzone lub zamrożone. Jeśli będziecie używać mrożonego filo, pamiętajcie, aby najpierw rozmrozić je w temperaturze pokojowej. Ze względu na neutralny smak, można go używać zarówno do dań słonych, jak i słodkich.
Krok 1 – lista składników
450 g (1 opakowanie) ciasta filo
oliwa z oliwek
500 g owoców morza
1/2 bakłażana
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cukinia
1 marchew
1 pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka Ouzo
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka świeżego estragonu
Liście pora do związywania sakiewek
sól
pieprz
Krok 2
Warzywa pokrój w kostkę.
Krok 3
Pomidora obierz ze skóry i zmiksuj.
Krok 4
Czosnek obierz i posiekaj.
Krok 5
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pozostałe warzywa <bakłażana, cukinię i marchewkę>. Podsmaż przez 2 minuty i „zgaś”, dolewając Ouzo.
Krok 6
Dodaj zmiksowanego pomidora, koncentrat pomidorowy i cukier. Sos zagotuj.
Krok 7
Dodaj owoce morza oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 8
Kiedy sos się zredukuje do minimum, zdejmij garnek z ognia, przypraw estragonem, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Krok 9
Rulon ciasta filo przekrój w poprzek na 2 kawałki, rozwiń arkusze i przekrój je jeszcze na połowę.
Krok 10
Co drugi arkusz posmaruj oliwą i przełóż na krzyż jeden na drugi, tworząc X. Przygotuj w ten sposób cztery sakiewki.
Krok 11
Na środek każdej sakiewki nałóż porcję farszu z owocami morza i warzywami. Brzegi ciasta zawiń i zwiąż kawałkiem pora.
Krok 12
Sakiewki ułóż na posmarowanej oliwą blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15 minut na złoty kolor.