Doradca Smaku: Pieczony camembert z jabłkami

08.02.2016
Doradca Smaku: Pieczony camembert z jabłkami

Interesująca przekąska albo nieszablonowy deser – koniecznie wypróbujcie propozycję Doradcy Smaku. Rozkoszujcie się smakowitym, rozpływającym się camembertem, soczystym jabłkiem oraz chrupiącą otoczką z orzechów laskowych, piniowych oraz migdałów.

Polecamy użycie dojrzałego sera camembert – tak jak to robią w Normandii. Ser najlepiej smakował będzie, gdy rozpuścimy go w piekarniku. Zioła prowansalskie i imbir podkręcą wykwintny smak.

Składniki:
1 camembert
1 jabłko
150g cukru
50g orzechów laskowycht
50g migdałów (25g całych, 25g płatków)
25g orzechów pini
100g masła
Zioła prowansalskie Prymat
Imbir mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Garnek ustawiamy na ogniu, wsypujemy cukier, dodajemy masło mieszamy i karmelizujemy.

Jabłko obieramy i kroimy na 6 części.

Do skarmelizowanego cukru w garnku wkładamy pokrojone jabłko, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy.

Ser kładziemy na naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut z każdej strony.

W misce mieszamy uprażone wcześniej orzechy laskowe, migdały w płatkach, orzechy pini, dodajemy zioła prowansalskie oraz imbir mielony.

Na talerz wykładamy jabłka w karmelu. Ser wyjmujemy z piekarnika, odcinamy wierzchnią warstwę/skórkę sera, posypujemy go mieszanką orzechów i układamy na nim jabłka i  gotowe!

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

11.02.2016 11:59
A skąd wiecie ze jestem kobieta? Anonim

bietka

09.02.2016 12:14
ja również wypróbuję tą pyszną przekąskę :)

Doradca Smaku

09.02.2016 07:59
@Anonim Bardzo dziękujemy za tak miłe słowa. Cieszymy się, że program Doradca Smaku tak bardzo trafia w Pani gust. Dziękujemy za bycie wiernym widzem. Również życzymy wszystkiego dobrego. Serdecznie pozdrawiamy ps. zapraszamy do rejestracji w serwisie :) Zespół Doradcy Smaku

Anonimowy

08.02.2016 23:43
danie to napewno zagości na moim najbliższym spotkaniu rodzinnym ,tym bardziej że moja rodzina jest smakoszem tych serów, jak również Pana prezentacją DOBRYCH SMAKÓW, kochamy Pana w całości,Pana subtelność i przekaz jest MISTRZOSTWEM kulinarnym,dziekuję za wszystkie przezentacje smaków, żczę dużo wspaniałości kulinarnych i zyciowych. Serdeczności - pozdrawiam wraz z bliskimi.

Maridka19

08.02.2016 20:44
Super pomysł :)
prymat