Z warzywami korzeniowymi za pan brat...

18.01.2016

Warzywa korzeniowe równie popularne... jak niepopularne. Z jednej strony znajdą zastosowanie w codziennej kuchni, znane od zawsze, obecne w kuchni babci i mamy... z drugiej natomiast nie kojarzą się z modną czy nowoczesną sztuką kulinarną. Ale im gotowanie staje się popularniejsze tym chętniej skłaniamy się do odkrywania niedocenianych produktów, choćby takich jak kasze, podroby czy właśnie warzywa korzeniowe. 

Znane, niedoceniane

Współczesny stosunek polskiej kuchni do warzyw korzeniowych najlepiej pokazał jeden z odcinków kulinarnego show konkursowego, gdzie na hasło „warzywa korzeniowe” kucharze zbledli... Niby wszyscy je znamy, jadamy regularnie, ale bez refleksji, a tym bardziej zachwytu.

Warzywa korzeniowe jak wskazuje nazwa to te, których jadamy części podziemne, czyli korzenie. Do warzyw korzeniowych należą marchew, pietruszka, chrzan, rzepa, czarna rzodkiew, seler, burak ćwikłowy. Do mniej popularnych należą: pasternak, maniok, salsefia, topinambur czy też skorzonera. Te ostatnie wracają do łask, a nawet trendów na nowe-stare produkty. Ich nazwy brzmią niemal poetycko, a to „kuzyni” pietruszki czy marchewki.

Zima to okres, kiedy często narzeka się na brak warzyw, a przecież mamy do dyspozycji całą paletę smaków warzyw korzeniowych, które jeśli są prawidłowo przechowywane, mogą cieszyć smakiem przez całą zimę.  

 

 Sałatka jarzynowa czy pieczone frytki?

Warzywa korzeniowe zwykle trafiają do bulionu. Kojarzą się z tradycyjną sałatką jarzynową, rybą po grecku i surówkami, a w przypadku buraczków – barszczem i ćwikłą. Ciekawym pomysłem, niedocenianym a prostym są pieczone warzywa korzeniowe. Taka pomysłowa forma frytek można posmakować także najmłodszym. Idealne do obiadu jako dodatek do sztuki mięsa! Nie trzeba już ani surówki ani ziemniaków. Można też dodać pokruszoną fetę i pożywna sałatka gotowa. Podane w takiej formie na kolację z dodatkiem np. dipu czosnkowego, będą ciekawym urozmaiceniem. Czym doprawić – można je przyrządzić np. na pikantnie z dużą ilością pieprzu i chili lub też ziołowo – trochę rozmarynu lub ziół prowansalskich nada odpowiedniego charakteru. 

Można też dodać czosnek lub paprykę słodką.  A co do soli – najlepiej sięgnąć po sól morską gruboziarnistą – dla efektu smakowego i wizualnego.

Równie warte uwagi są zupy kremy. A warzywa korzeniowe świetnie się nadają. Wystarczy połączyć marchew z mlekiem kokosowym, pietruszkę z selerem i np. serem pleśniowym, a buraki z pieczonym jabłkiem. To oryginalne pomysły jak wykorzystać tradycyjne warzywa korzeniowe.

Warto spróbować!

- Krem z topinamburu

- Frytki z topinamburu

- Marchew z sezamem

- Kaczkę nadziewaną żurawiną i topinamburem

 

Smaczne przepisy na dania z warzywami korzeniowymi w roli głównej znajdziecie również w naszej Galerii! 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monikaT83

19.01.2016 11:51
Ja też uwielbiam warzywa korzeniowe,szczególnie buraki :)

Futka

18.01.2016 14:10
Kocham takie warzywne frytki - są najsmaczniejsze! :D
prymat