Doradca Smaku: Gofry z boczkiem i parmezanem

16.12.2015
Doradca Smaku: Gofry z boczkiem i parmezanem

Słodkimi goframi zajadamy się bardzo chętnie, przeważnie latem. Tymczasem chłodniejsza pora to idealny czas, by spróbować gofrów w wersji wytrawnej. Te z dzisiejszej propozycji Doradcy Smaku są sycące, pyszne i puszyste – wypełnione najlepszym boczkiem, parmezanem i suszonymi pomidorami.

Koniecznie wypróbujcie tej szybkiej, pełnej smaków i aromatycznych przypraw przekąski. Aby konsystencja ciasta połączonego z pysznymi produktami była idealna, wszystko należy bardzo drobniutko pokroić. Podawajcie z ulubioną świeżą sałatką lub sosem.

Składniki:

100 g boczku wędzonego

Pomidory suszone Smak 10 szt.

parmezan starty 150 g

Ciasto:

200 g mąki

150 ml mleka

40 g drożdży

3 jajka

Do smaku: pieprz ziołowy Prymat, oregano Prymat

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w cienkie paseczki. Pomidory suszone osączamy z nadmiaru oleju i również kroimy w paseczki.

Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i wlewamy do miski. Następnie wbijamy 3 jajka i powoli mieszamy. Dolewamy resztkę mleka i mieszamy ciasto na gładką masę. Ciasto doprawiamy pieprzem ziołowym, oregano i mieszamy. Następnie do ciasta wsypujemy pokrojone wcześniej pomidory suszone, boczek i drobno starty parmezan. Mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto na gofry mamy gotowe. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry bez dodatkowego tłuszczu.

Usmażone gofry układamy na talerzach i dekorujemy według uznania liściem sałaty, pomidorami koktajlowymi i posypujemy startym parmezanem.

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monikaT83

17.12.2015 11:24
chyba jeszcze mało wiem o gotowaniu! nigdy bym nie wpadła na pomysł podania gofrów na wytrawną nutkę...bardzo ciekawy przepis:)

Ewa Wojtaszko

16.12.2015 21:41
takiego goferka ,to ja bardzo chętnie :)

bietka

16.12.2015 21:37
chociaż boczku za bardzo nie lubię, a;e takie gofry z chęcią bym zjadła :)
prymat