Po ciepłych wieczorach zostały już tylko wspomnienia, dlatego warto przywołać choć na chwilę atmosferę grillowania w domowym zaciszu przygotowując kolorowe szaszłyki z indyka.
Szaszłyki to taki rodzaj dania, które przygotowuje się szybko, pięknie wygląda na talerzu, a wokół poczuć można atmosferę wesołego biesiadowania. Aby na chwilę przypomnieć te ciepłe, letnie dni, kiedy grillowaliśmy z rodziną i znajomymi przygotujmy w domu szaszłyki z indyka. Kruche i soczyste mięso marynowane w jogurcie z ziołami, do tego garść warzyw i posiłek gotowy! Jako zakąskę do szaszłyków możemy skompletować różne dodatki takie jak, np. pomidorki koktajlowe, czy mini ogóreczki konserwowe. Danie pierwsza klasa! Smacznego.
Czy wiesz, że danie przypominające nasze szaszłyki w Azji nazywa się satay? Przygotowuje się je również marynując mięso w jogurcie, ale np. z dodatkiem przypraw takich jak kurkuma.
Wspomnienie lata: szaszłyki z indyka
Składniki na 6 szaszłyków:
- 400 g fileta z indyka
- 6 pieczarek
- 6 sztuk pomidorków cherry
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duża łyżka Musztardy kremskiej Prymat
- Kilka listków świeżej natki pietruszki
- 3 sztuki szalotek
- Olej do smażenia
- Oregano Prymat
- Zioła prowansalskie Prymat
- Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
- Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę – łączymy jogurt naturalny z przyprawami oraz łyżką musztardy. Doprawiamy drobiną soli morskiej oraz pieprzu kolorowego.
Filet z indyka kroimy na kawałki łatwe do nabicia na patyczki do szaszłyków. Obtaczamy mięso w marynacie. Kroimy pieczarki na pół jeśli są duże, małych sztuk nie musimy kroić, szalotki także na pół.
Robimy szaszłyki – nabijamy mięso na patyk, następnie pieczarkę, a potem znowu mięso, pół szalotki i pomidorek cherry. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej, układamy szaszłyki, smażymy około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 5-7 minut.
Szaszłyki możemy podać na desce do krojenia. Dekorujemy pomidorkami i świeżą natką pietruszki.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.