Ryby najlepiej smakują wtedy jak są soczyste i miękkie. Nikt nie lubi przesuszonej ryby, która za długo leżała w piekarniku lub na patelni. W "Przepisie dnia" pokazujemy niezawodny sposób na to, by ryba zawsze była soczysta i pełna smaku. Taki efekt można uzyskać zapiekając ją w cieście francuskim, które zatrzyma cały aromat warzyw i przypraw w środku.
Do tego dania najlepiej kupić gotowe ciasto francuskie - żeby łatwiej się je kroiło wystarczy naciskać nożem wzdłuż linii, bez przeciągania po cieście.
Łosoś pieczony w cieście francuskim
Składniki dla 2 osób:
Filet z łososia – 300 g
1 płat ciasta francuskiego
Por – 1 sztuka
Marchew – 1 sztuka
Koper świeży
Śmietana 36% – 150 ml
Jajko
Chrzan tarty Smak – 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat – 1 łyżka
Przyprawa do ryb Prymat
Sól czosnkowa Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Pora kroimy w półplasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy dłońmi, dodajemy kilka kawałków świeżego kopru i doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą czosnkową. Warzywa zagniatamy dłońmi, aby dobrze połączyły się z przyprawami.
Łososia kroimy na 3 kawałki (nie zdejmujemy skóry) i posypujemy go przyprawą do ryb.
Ciasto francuskie kroimy na 3 prostokąty. Krojąc ciasto należy przyciskać nóż, a nie przeciągać, żeby ciasto nie straciło swojej struktury i listkowało się.
Na każdy płat ciasta nakładamy kawałek ryby i porcję warzyw. Ciasto szczelnie zawijamy, a jego wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Łososia w cieście przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 220 stopni około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos: chrzani musztardę przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy razem. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą morską.
Upieczonego łososia przekładamy na talerz i polewamy sosem chrzanowo-mustzradowym.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.