Ze względu na zbliżające się Święta Wielkanocne dzisiaj polecam przepyszną szynkę aromatyzowaną piwem i miodem – idealną propozycję na wielkanocne śniadanie. Pamiętajcie, że trzeba ją przygotować tydzień przed świętami. Jestem pewien, że Wam zasmakuje.
Krok 1 – lista zakupów
Dwukilogramowy kawałek szynki z tłuszczem i ze skórą
1/2 główki czosnku
sól peklująca
1/2 szklanki (125 ml) miodu
1/2 litra piwa
10 kulek ziela angielskiego
5 listków laurowych
sól
pieprz
Krok 2
Tydzień przed podaniem ponacinaj ostrym nożem w kratkę skórę na szynce i mocno zroluj sznurkiem.
Krok 3
Mięso ułóż w naczyniu, dolej piwo i tyle wody, by płyn przykrył mięso i powoli podgrzewaj, aż zniknie piana.
Krok 4
Dodaj miód, zioła i posiekany drobno czosnek. Gotuj pod przykryciem w temperaturze 80-85°C przez ok. 1,5 godziny i odstaw do wystudzenia.
Krok 5
Po ostudzeniu powstałą marynatę dokładnie przecedź przez gęste sito (możesz też użyć gazy).
Krok 6
Do płynu włóż umyte surowe jajko w skorupce. Ciągle mieszając, dosypuj soli peklującej, aż jajko wypłynie na powierzchnię. W ten sposób uzyskasz właściwe stężenie soli.
Krok 7
Jajko wyjmij, a do roztworu przełóż szynkę.
Krok 8
Odstaw w chłodne miejsce na tydzień.
Krok 9
Podaj na wielkanocne śniadanie. Smacznego!
Mirek DrewniakZnany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. Mirek Drewniak to członek kapituły elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes i współzałożyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni - oddziału śląskiego. |