Specjalne wskazówki Doradcy Smaku jak upiec idealne ciasto bretońskie - prosto z Bretanii! Ciasto ma ciekawy smak - słodyczy zmieszanej z solą z masła. W oryginale ciasto nosi nazwę Kouign Amann. Charakteryzuje się delikatnymi warstwami ciasta i słodko-słonego karmelu.
Ciasto bretońskie
Do ciasta:
450 g masła lekko solonego
12 żółtek
750g mąki
500g cukru
20ml rumu
Do sosu:
0,5 L mleka
4 żółtka
60g cukru
Skórka z cytryny
2 Laski wanilii Prymat
Gałka muszkatołowa Prymat
Cynamon mielony Prymat
Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę wsypujemy do miski. Do tego dosypujemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy żółtka. Żółtka dodajemy do mąki, mieszamy dodajemy powoli masło i mieszając wyrabiamy ciasto.
Dodajemy rum do ciasta.
Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy do formy ciasto lekko je ugniatając.
Wstawiamy do piekarnika 40 min 200 st. Po 30 min sprawdzamy nożem na środku. Gdy nóż czysty, oznacza to, że ciasto jest upieczone.
Do miski wlewamy żółtka, cukier i mieszamy. Siekamy drobniutko skórkę z cytryny i dodajemy do utartych żółtek z cukrem. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
W garnku grzejemy mleko. Do mleka dodajemy laskę wanilii.
Zagrzane mleko powolutku wlewamy do miski z żółtkami i mieszamy. Wymieszane żółtka z mlekiem przelewamy z miski do garnka i na bardzo wolnym ogniu grzejemy (nie gotować), doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i podajemy z przygotowanym sosem.