Rybę w cieście łatwo zepsuć, ale równie łatwo można przygotować z niej coś pysznego. Dzisiaj w programie Doradca Smaku proponujemy flądrę w cieście.
Rybę będziemy kroić na cienkie kawałki, żeby nie były surowe po usmażeniu. Smażymy w głębokim oleju - dzięki temu ciasto się nie rozpuści, ani nie przypali za bardzo z jednej strony.
Ciasto powinno być twarde, dzięki temu nie dopuści by olej wlał się do środka podczas smażenia.
Flądra w cieście
300g flądry
1/2 l oleju
4 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki sosu sojowego
Imbir mielony Prymat
5g sezamu
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 cytryna
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Flądrę filetujemy.
W misce mieszamy mąkę i jajka, doprawiamy to solą, imbirem mielonym, gałką muszkatołową i papryką ostra. Dodajemy sos sojowy i mieszamy.
W dużym garnku wlewamy olej i rozgrzewamy go mocno. Filety kroimy w długie cienkie paski.
Doprawiamy solą i pieprzem , opcjonalnie papryką ostrą. Tak przygotowaną flądrę obtaczamy w przygotowanym cieście...
i wkładamy na rozgrzany olej i smażymy.
Wyjmujemy z oleju i odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy usmażoną flądrę na talerzu ozdobionym liśćmi sałaty z pokrojonymi cząstkami cytryną. Posypujemy sezamem i gotowe.