Popularny w Polsce kotlet schabowy można przygotować na mnóstwo sposobów. Zawsze pojawiają się jednak pytania - czy powinien być cienki? Co z panierką?
W dzisiejszym odcinku Doradca Smaku otrzymujemy odpowiedzi na wszystkie pytania. Rozbijając mięso warto przykryć je folią do żywności, tak Panierka powinna być chrupiąca, ale nie za gruba, tak żeby mięso smażyło się powoli.
Schabowy
400g schabu
2 jajka
200g Bułki tartej Prymat
15g parmezanu
150g szynki parzonej
150 g pieczarek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
3/4 l sosu pomidorowego
Oliwki czarne Smak
15 ml oleju
100ml porto
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieczarki myjemy i kroimy w „szóstki”.
Szynkę kroimy w małe kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i pokrojoną szynkę.
Dolewamy porto i dalej dusimy na wolnym ogniu.
Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim i solą. Powoli gotujemy sos. Kiedy uznamy że sos jest odpowiednio zredukowany zdejmujemy sos z ognia.
Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry i rozbijamy.
W misce rozbijamy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą i starty parmezan, mieszamy i panierujemy rozbite schaby.
Panierowane schaby doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na drugiej patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Oliwki czarne kroimy na pół i dodajemy na koniec do sosu.
Na talerz wykładamy sos, obok kładziemy smażony schab.