Atrakcyjny wygląd i szlachetny smak szparagów to nie wszystko, szparagi są bowiem bogate w witaminy. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego są uznawane za bardzo zdrowe warzywo. Szparagi są też cennym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Powinny być więc elementem zróżnicowanej i lekkiej diety, a niska zawartość kaloryczna przekona wszystkich dbających o smukłą sylwetkę. Szparagi zawierają ledwie 15 kcal w 100 g produktu.
Tradycja uprawa szparagów sięga już ponad 4,5 tysiąca lat. Jednak przez długi czas zarezerwowane były tylko dla elit i jako bardzo drogie warzywo uznawane były za roślinę królewską. Obecnie stają się coraz bardziej popularną przystawką lub składnikiem codziennych dań. W celach kulinarnych stosujemy szparagi białe oraz zielone, a ich różnorodność kolorystyczna zależy po prostu od sposobu uprawy.