Jednym z pięknych obrazów staropolskiego kuligu, zwanego również sanną, była scena w filmie „Potop” - dla tych, którym niedane było przeżyć kulig z prawdziwego zdarzenia.
Niegdyś wielka sanie z gośćmi robiły karnawałowe „najazdy” na dworki, gdzie jadano i bawiono się, aż spiżarnie opustoszały zupełnie. Wówczas zabierano gospodarzy i jechano dalej ku zabawie.
Sanna z zaprzęgiem końskim, pochodniami i wypiekami na twarzy powinna zakończyć się… rozgrzewającym kubkiem grzańca, szczególnie, kiedy wzmocniony jest korzenną Przyprawą do grzanego wina i piwa Prymat.
GRZANE WINO Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KARDAMONEM
Składniki dla 4 osób:
1 litr czerwonego wytrawnego wina
½ pokrojonej w plastry pomarańczy
Przyprawa do grzanego piwa i wina Prymat do smaku
1 łyżka miodu pszczelego
Kilka nasion kardamonu do smaku
Sposób przygotowania:
Wino podgrzewać przez około 15 minut ze wszystkimi przyprawami i dodatkami, uważając, aby go nie zagotować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.