Żeberka wieprzowe są bardzo popularnym i lubianym daniem w kuchni polskiej ze względu na łatwość przygotowania pysznej potrawy. Żeberka z miodem do doskonałe połączenie smakowitego mięsa z wyrazistą słodyczą miodu, która pozwala wydobyć pełnię smaku wieprzowiny. Uzupełnieniem smaku pieczonych żeberek jest czosnkowa nuta, która ożywia smak mięsa. Dzięki dodatkowi pikantnego chilli i rozgrzewającego imbiru żeberka będą bardziej wyraziste w smaku. Natomiast papryka słodka doskonale ożywi kolor i doda apetycznej barwy żeberkom w miodzie. Tak przyrządzone żeberka będę kruche i soczyste oraz niezwykle smaczne i aromatyczne.
Z żeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie, a najlepiej do tego celu nadają się żeberka o dużej zawartości mięsa i niezbyt przerośnięte tłuszczem. Przyprawa do żeberek z miodem Prymat pozwoli przygotować łatwo i szybko doskonałe w smaku żeberka, które sprawdzą się w codziennym menu, jak i na bardziej uroczyste okazje, na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Nasza przyprawa doda smaku zarówno żeberek pieczonym na blasze, jak i przyrządzanym w naczyniu żaroodpornym czy w worku do pieczenia. Przyprawą do żeberek z miodem Prymat można przyprawić popularne żeberka wieprzowe, jak i bardziej wykwintne - cielęce lub jagnięce. Natomiast w porze grillowej warto spróbować żeberek z miodem prosto z rusztu.
ŻEBERKA WIEPRZOWE Z MIODEM I ZIOŁAMI
Składniki dla 4 osób:
1 kg chudych żeberek wieprzowych,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki Przyprawy do żeberek z miodem Prymat,
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat,
1 pokrojona w krążki cebula,
1 pęczek natki pietruszki,
Po 1 łyżeczce: Gorczycy, Kolendry, Papryki słodkiej mielonej i Imbiru Prymat,
2 Liście laurowe Prymat.
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić wzdłuż kości, natrzeć dokładnie oliwą z przyprawą do żeberek i musztardą, a następnie przełożyć do worka do pieczenia i obłożyć pokrojoną cebulą. Worek zawiązać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Żeberka piec ok. godzinę w temperaturze 180°C, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przed podaniem żeberka polać powstałym podczas pieczenia sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
PIKANTNE ŻEBERKA JAGNIĘCE Z TARTYM CHRZANEM
Składniki dla 4 osób:
1 kg żeberek jagnięcych
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat do smaku
2 łyżki Chrzanu tartego Smak
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Żeberka natrzeć wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Zamarynowane mięso oczyścić z marynaty, obsmażyć na patelni, ponownie natrzeć marynatą i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, a następnie pokroić wzdłuż kości. Podawać z ulubioną sałatką.