Dla niektórych warzywa z grilla to pomysł na urozmaicenie menu, natomiast dla coraz większej ilości osób to pomysł na żywienie bez udziału mięsa w diecie. Jedna rzecz może być wspólna dla wszystkich – poszukiwanie nowych, ciekawych potraw z warzyw, w tym przypadku - także z grilla.
Na grillu można przygotować nie tylko mięso, ale też liczne warzywa. Często przemycamy je w postaci dodatku do szaszłyków, podajemy obok grillowanych mięs sałatkę z warzyw. Jednak warto wprowadzić warzywa na pierwszy plan, a na pewno znajdą się miłośnicy nieco innych, a równie ciekawych smaków. Grillowane warzywa to zarówno mniej kalorii, ciekawy smak, jak i bogactwo pięknych i apetycznych kolorów. Każdy chętnie sięgnie po warzywny specjał z grilla choćby na spróbowanie. Zapewniamy, że wielu włączy takie potrawy na stałe do grillowego jadłospisu.
Grillować można wiele warzyw, a także grzyby. Do najpopularniejszych warzyw z rusztu należą papryka, cukinia, bakłażan, cebula, kukurydza i ziemniaki. Grillować można także szparagi czy pomidorki. Z grzybów zwykle wykorzystuje się pieczarki lub boczniaki. Warzywa i grzyby podobnie jak mięso możemy zamarynować w przyprawach dedykowanych do dań grillowych, nadać im smak ziołowy, pikantny lub tradycyjnie - klasyczny.
Proponujemy kilka pomysłów na grillowane warzywa, polecamy spróbować!
Bakłażany z pikantnym sosem
Chrupiące plastry bakłażana, słodko-kwaśny pikantny sos doprawiony najlepszymi przyprawami Prymat... Czy to jako przystawka, czy jako dodatek do dania głównego, ten zestaw wzbudza zawsze wiele emocji. Ani się spostrzeżesz, a dla Ciebie nie zostanie już ani kawałek!
Składniki:
3 bakłażany (90 dag)
sól
Sos:
6 łyżek oliwy,
3 łyżki ciemnego sosu balsamicznego,
2 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki miodu.
½ łyżeczki Tymianku Prymat,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
½ łyżeczki Przyprawy ziołowej do grilla Prymat.
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry grubości ½ cm, posolić, odstawić na 30 min., a w tym czasie przygotować sos: połączyć wszystkie składniki sosu i starannie wymieszać.
Bakłażany opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min. z każdej strony. Po zdjęciu z grilla smarować obficie plastry bakłażana przygotowanym sosem. Podawać do dań mięsnych i rybnych.
W podobny sposób można przygotować cukinię lub kabaczka.
Boczniaki z sosem paprykowym
Boczniakowi z grilla dorównuje chyba tylko grillowany rydz, a walka o „Prymat" na tym polu jest zacięta. Sprawdźcie smak boczniaka według naszego przepisu i sami oceńcie, któremu należy się złoty medal?
Składniki:
60 dag boczniaków
15 dag gotowanej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plastry
3 łyżki białego wytrawnego wina
Sos:
1 cebula (8 dag),
3 czerwone papryki (40 dag),
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju,
¼ łyżeczki Pieprzu białego Prymat,
szczypta Chili Prymat,
sól.
Sposób przygotowania:
Przygotować sos: cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę opłukać, przeciąć, oczyścić z pestek oraz szypułek i pokroić w kostkę. Cebulę dusić na oleju około 5 min., po czym dodać paprykę i dusić jeszcze 15 min. Dodać koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody i sos zmiksować. Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem białym i kajeńskim oraz papryką w proszku.
Grzyby opłukać, odkroić twarde miejsca, po czym pokroić je na cienkie paski, skropić winem, posolić oraz popieprzyć. Plastry szynki złożyć wzdłuż na pół, ułożyć na nich grzyby i tak zwinąć szynkę aby powstał mały pęczek. Pęczki układać na grillu i piec 6-8 min., stale je odwracając. Podawać z sosem paprykowym i grzankami z chleba przygotowanymi na grillu.
Grillowane warzywa z fetą
Uważasz, że gotowany bakłażan czy cukinia to papka dobra tylko dla Brytyjczyków? Spróbuj tych warzyw z grilla! Upieczone na ruszcie i posypane przyprawami Prymat z pewnością nie nabiorą konsystencji mdłego puddingu, a będą przyjemnie chrupiące i wyraziste w smaku!
Składniki:
1 bakłażan (30-40 dag)
1 cukinia (30 dag),
1 cebula (10 dag),
1 czerwona papryka (20 dag),
3 łyżki oliwy z dodatkiem czosnku,
3 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżka suszonej Bazylii Prymat,
sól,
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastra, posolić, odstawić na 3o min, a następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę opłukać i oczyścić z gniazda nasiennego. Cebulę obrać. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w krążki. Warzywa ułożyć na tacce z folii aluminiowej, skropić oliwą i piec na rozgrzanym grillu: bakłażana i cukinię około 8 min, paprykę i cebulę 12 min. Upieczone warzywa przełożyć na talerz, oprószyć solą i pieprzem, skropić octem, posypać pokruszoną fetą i bazylią.
Szaszłyk dla wegetarian
Kto powiedział, że szaszłyki są zarezerwowane dla mięsożerców? Na patyk można nadziać równie dobrze warzywa i ser. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przygotowanej marynacie – to ona zamieni delikatne w smaku cukinie i bakłażana w soczyste i pełne aromatu specjały.
Składniki:
½ bakłażana (20 dag),
czerwona papryka (20 dag),
1 żółta papryka (20 dag),
2 małe cukinie (30 dag),
20 dag owczego sera (np. oscypka)
Marynata:
3 łyżki łagodnego octu winnego lub balsamicznego,
6 łyżek oleju lub lepiej oliwy,
2 łyżki miodu,
½ łyżki Musztardy delikatesowej Prymat,
½ łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla Prymat,
sól,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Sposób przygotowania:
Bakłażana opłukać, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 min. Następnie spłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i szypułki. Cukinie opłukać i pokroić w plastry. Resztę warzyw i ser pokroić na małe kawałki. Przygotować marynatę: ocet, miód, musztardę, olej i przyprawy połączyć i wymieszać. Warzywa i ser nadziać na szpikulce, ułożyć na talerzu lub półmisku, polać marynatą i odstawić do lodówki na 1 godz. Po tam czasie ułożyć na grillu i opiekać z każdej strony po 5-7 min. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki z białym serem
Kto z nas nie lubi ziemniaków zakopywanych w ognisku? Proponujemy spróbować je z grilla. Nie tracą nic ze swego doskonałego smaku i konsystencji. A jeśli dodasz do nich lekko pikantną masę serową, nikt nie uwierzy, że tak smakować mogą zwykłe ziemniaki!
Składniki:
4 ziemniaki (80 dag),
10 dag białego ser twarogowego,
1 drobno posiekana cebula (7 dag),
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżeczka klasycznej przyprawy do grilla Prymat,
sól,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Ser rozetrzeć z cebulą, szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki starannie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i natrzeć solą i przyprawą do grilla Prymat. Każdy owinąć w folię aluminiową wysmarowaną masłem i włożyć między węgle w grillu. Piec 40-50 min, do miękkości. Następnie odwinąć z folii, przekroić na pół i wyjąć łyżeczką część miąższu, pozostawiając dość grube ścianki. Masę serową rozetrzeć z wyjętym miąższem i napełnić tą masą wydrążone ziemniaki.
Podawać do mięs lub ryb z grilla.