2 x 150 g filetu z sandacza
1 marchewka duża
1 por
1 cukinia
1 pomidor
Świeża bazylia
Kminek mielony Prymat
Przyprawa do ryb Prymat
Imbir mielony Prymat
Oliwa z oliwek
1 łyżka sosu sojowego jasnego
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Warzywa (cukinię, pora i marchewkę) kroimy w kawałki ok. 5 cm długości,
...a następnie te kawałki kroimy w cieniuteńkie paseczki (julienne).
Na patelnię wylewamy wodę i doprawiamy ją solą, kminkiem, imbirem oraz szczyptą przyprawy do ryb i czekamy aż się zagotuje.
Do zagotowanej wody wrzucamy marchewkę,
po 2-3 minutach dorzucamy pora.
Odczekujemy kilka minut i dodajemy cukinię. Gdy woda prawie całkowicie odparuje i cukinia będzie miękka nasze warzywa są gotowe.
Następnie przygotowujemy patelnię do gotowania na parze. Wlewamy na nią wodę, którą doprawiamy solą, imbirem i przyprawą do ryb. Nakładamy kratkę i pokrywkę. Oczywiście danie można przygotować także w urządzeniu do gotowania na parze.
Z obranego pomidora odkrawamy miąższ pozbywając się nasion. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy go do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i jasnym sosem sojowym.
Dwa liście bazylii szatkujemy i dodajemy do miseczki. Wszystko mieszamy.
Filety z sandacza kroimy na dwie połowy i przyprawiamy solą. Gdy woda w patelni już paruje, układamy je na kratce skórą do dołu.
Gotujemy na parze od 6 do 10 minut w zależności od grubości filetów.
Gdy są już gotowe układamy je na talerzu, na nie wykładamy pomidorową mieszankę z miseczki, a obok warzywa julienne.
Bon apetit!