Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marakuja – jak jeść, jak wybierać i jakie ma właściwości?

Marakuja – jak jeść, jak wybierać i jakie ma właściwości?

Jak wygląda marakuja? 

Marakuja ma ciemną, bordową lub fioletową skórkę, która nieco się błyszczy. Z zewnątrz jest gładka i dość twarda. Jednak w środku marakuja jest zaskakująca! Po przekrojeniu widzimy żółty, kleisty środek z dużą ilością czarnych pestek, które są jadalne. Wnętrze marakui łatwo oddziela się od skórki. Marakuja to inaczej męczennica jadalna lub passiflora.   

Jak smakuje marakuja? 

Passion fruit – bo tak też bywa nazywana w Polsce marakuja – ma słodko-kwaskowaty smak. Na jego odbiór smakowy wpływ ma także konsystencja i jadalne pestki. Wnętrze owocu jest galaretowate, żelowate i zawiera dużo pestek, które są chrupiące, a można nawet powiedzieć - strzelające pod zębami. To ciekawa forma, która charakteryzuje marakuję i wpływa na jej smak. Jeśli chodzi o smaki owoców, do których można porównać marakuję, to najczęściej wymienia się agrest, kiwi, brzoskwinię czy porzeczkę - wszystkie razem połączone.  

marakuja jak się nazywa inaczej

Jak się je marakuję? 

W przypadku marakui skórka nie jest jadalna, a spożywa się jedynie wnętrze owocu. Najlepiej zrobić to z pomocą łyżeczki! Wystarczy umyć owoc a następnie przekroić go na pół. Następnie z każdej łyżeczki łatwo możesz wyjść środek lub wyłożyć go do miseczki czy dodać go do dania. Pestki marakui są jadalne, a przy tym są chrupiące i interesujące w smaku. Warto ich spróbować! 

Właściwości marakui, które warto znać 

Marakuja to owoc pełen witamin i składników mineralnych, a także błonnika. W badaniach wykazano także, że passion fruit wykazuje działanie obniżające poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Jeśli chodzi o kalorykę, to marakuja ma około 100 kcal na 100 g, przy czym jeden owoc waży około 30 g.  

Jak wybrać marakuję, aby była dojrzała i smaczna? 

Dobra, dojrzała marakuja powinna mieć ciemny kolor skórki, ale bez przebarwień, kropek i wgnieceń. W momencie, gdy męczennica jadalna jest całkowicie dojrzała, jej skórka jest delikatnie pomarszczona – to idealny moment na zjedzenie owocu! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak