Jesień już w pełni. Po zimnym dniu nic tak nie poprawi nam samopoczucia, jak talerz pożywnej zupy pełnej mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw.
Mamy nadzieję, że prezentowana przez nas Zupa cebulowa z serem gruyère rozgrzeje wszystkich 'zmarzluchów' w ten chłodny, jesienny dzień.
Zupa cebulowa z serem gruyère
Składniki:
6 dużych pokrojonych w cienkie piórka cebul
1 l bulionu wołowego Kucharek
1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
1 szklanka białego wina
2 łyżki masła
Bagietka na grzanki
100 g tartego sera gruyère
Sól i Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć na maśle z tymiankiem do momentu, aż zacznie brązowieć, dolać wino i gotować przez ok. 10 min. Następnie dodać bulion i gotować, aż cebula będzie zupełnie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki, każdą z nich posypać serem gruyère i zapiekać. Zupę podawać w bulionówkach z ułożoną na wierzchu grzanką.